ACTUALITATE 14 mai 2009

Autorităţile cheamă în instanţă RADEF-ul şi pe actualul chiriaş al Cinema Arta

de Covasna Media | 443 vizualizări
Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va acţiona în instanţă Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film“ (RADEF) şi pe actualul chiriaş al fostului Cinema Arta din municipiu, Gheorghe Iliescu. Primarul Antal Arpad a anunţat ieri că preluarea clădirii fostului Cinema Arta este împiedicată în continuare, deşi între autorităţile locale din Sfântu Gheorghe şi RADEF a fost deja semnat

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va acţiona în instanţă Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film“ (RADEF) şi pe actualul chiriaş al fostului Cinema Arta din municipiu, Gheorghe Iliescu.

Primarul Antal Arpad a anunţat ieri că preluarea clădirii fostului Cinema Arta este împiedicată în continuare, deşi între autorităţile locale din Sfântu Gheorghe şi RADEF a fost deja semnat protocolul de preluare a clădirii. Se pare că întreaga situaţie este provocată de către actualul chiriaş, omul de afaceri Gheorghe Iliescu, care, potrivit primarului, refuză să primească scrisorile recomandate din partea RADEF şi care, mai mult, a acţionat în judecată Regia.

„De jure, clădirea este a Primăriei, iar de facto, neputând intra în aceasta pentru a face inventarul, nu am putut prelua clădirea. Conform legii, suntem nevoiţi să dăm în judecată RADEF-ul şi, în acelaşi timp, trebuie să dăm în judecată chiriaşul, deoarece acum clădirea este a noastră, dar nu avem încheiat un contract de închiriere cu chiriaşul”, a explicat Antal Arpad întreaga situaţie.

Edilul-şef a subliniat că, dacă în perioada următoare nu se va semna un contract de închiriere între chiriaş şi autorităţile locale, acestea din urmă vor considera că s-a ajuns la rezilierea contractului de închiriere. „Există o procedură legală ce trebuie parcursă, deoarece chiriaşul trebuie scos cu executor judecătoresc şi cu sentinţă de la Tribunal, pentru că, în România, chiar dacă eşti proprietar, nu ai cum să intri în clădirea ta”, a mai spus, cu amărăciune, Antal Arpad.

Protocolul de predare a clădirii fostului Cinema Arta din Sfântu Gheorghe a fost semnat în aprilie 2009, la Bucureşti, între administraţia locală din Sfântu Gheorghe şi RADEF, dar Gheorghe Iliescu a contestat întreaga acţiune şi documentul, susţinând că el are drept şi prioritate în achiziţionarea clădirii.

Omul de afaceri susţine că, în cei 13 ani de când este chiriaş al clădirii fostului Cinema Arta, a investit în modernizarea, reabilitarea şi întreţinerea acesteia peste 600.000 de dolari. Chiar dacă recunoaşte că, la un moment dat, a încetat rularea de filme în fostul Cinema, Iliescu spune că este oricând dispus să se implice în activităţi culturale destinate cetăţenilor din Sfântu Gheorghe. Cu toate acestea, chiar dacă municipalitatea susţine că în clădirea fostului Cinema va fi mutat Teatrul Andrei Mureşanu, actualul chiriaş spune că acest lucru nu se va întâmpla, acuzând eventuale interese în toată această chestiune a clădirii.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.