Autorităţile cer capturarea unui urs care a intrat în mai multe cabane din Comandău
Autorităţile locale din localitatea Comandău, judeţul Covasna, solicită capturarea unui urs care a intrat mai multe case de vacanţă aflate pe raza comunei, provocând pagube materiale.
Primarul comunei, Kocsis Béla, a declarat miercuri că a primit plângeri din partea mai multor cetăţeni, care şi-au găsit cabanele distruse. În opinia sa, ursul reprezintă un pericol atât pentru turişti, cât şi pentru localnicii care trăiesc în cea mai mare parte de pe urma ciupercilor şi fructelor pe care le adună din pădure, prin urmare a depus cereri la Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna şi la Asociaţia Vânătorilor Sportivi solicitând capturarea acestuia.
„De două-trei săptămâni avem probleme cu ursul ăsta. Ultima dată a intrat într-o casă de vacanţă unde a distrus uşa, geamul şi a trântit frigiderul pe jos. Părerea mea, dar şi a altor localnici e că ursul ăsta nu e de pe aici, are alt comportament, intră în case, caută mâncare, bea ulei, e ciudat. Noi avem mulţi urşi pe aici, prin zonă, dar niciodată până acum nu am avut asemenea probleme”, a spus Kocsis Béla.
În urmă cu câteva zile, un bărbat în vârstă de 37 de ani din localitatea Ghelinţa a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe după ce a fost atacat de un urs. Bărbatul a fost muşcat de mai multe ori, dar rănile nu au fost foarte grave, prin urmare el a părăsit Secţia de boli infecţioase după 12 ore de spitalizare, urmând să revină pentru tratamente posttraumatice.
Anul trecut, pe teritoriul judeţului Covasna patru persoane au fost atacate de urşi, dar au scăpat cu viaţă.
Un studiu realizat de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna relevă că în judeţ trăiesc peste 600 de urşi bruni în special în zona Bixad, Sfânta Ana, Cheile Vârghişului, Comandău, Breţcu, Oituz, Dobârlău şi Malnaş.