ACTUALITATE 6 iulie 2009

Au venit dacii la Carpaţii Răsăriteni

de Covasna Media | 1044 vizualizări
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a vernisat joi o nouă expoziţie tematică – „Dacii din curbura Carpaţilor” – în cadrul căreia pot fi văzute numeroase piese reprezentative descoperite în cinci situri aflate de-o parte şi de alta a Carpaţilor de Curbură: Cârlomăneşti – „Cetăţuia”, Pietroasa Mică – „Gruiu Dării”, Olteni – „Cariera de nisip”, Covasna – „Cetatea Zânelor” şi Racoş – „Tipia Ormenişului”.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a vernisat joi o nouă expoziţie tematică – „Dacii din curbura Carpaţilor” – în cadrul căreia pot fi văzute numeroase piese reprezentative descoperite în cinci situri aflate de-o parte şi de alta a Carpaţilor de Curbură: Cârlomăneşti – „Cetăţuia”, Pietroasa Mică – „Gruiu Dării”, Olteni – „Cariera de nisip”, Covasna – „Cetatea Zânelor” şi Racoş – „Tipia Ormenişului”.

În deschidere au luat cuvântul directorul Muzeului, Valerii Kavruk, şi dr. Viorica Crişan, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi responsabil cu proiectul de la Cetatea Dacică.

Potrivit dr. Viorica Crişan, în afară de piesele provenind din cele 5 situri, importante sunt şi cele două tezaure dacice (în replică) reprezentative pentru această zonă, care au fost incluse în expoziţie, şi anume tezaurele de la Surcea, jud. Covasna, unde s-a descoperit un atelier, şi cel de la Sâncrăieni, jud. Harghita, descoperit în 1953, bogat în obiecte de bijuterie şi monede.

„Diferite ca mod de organizare şi funcţionalitate (aşezare deschisă şi necropolă la Olteni, aşezare fortificată la Cârlomăneşti, cetate la Covasna, zone sacre la Pietroasa Mică – Gruiu Dării şi la Racoş), cele cinci situri pe care se pune accent prezintă, prin artefactele descoperite, omogenitatea şi unitatea culturii daco-getice dar şi diversitatea rezultată din manifestările economice, sociale şi spirituale zonale şi locale. Deşi semnificative ca importanţă pentru perioada pre-clasică şi clasică a civilizaţiei dacice, cele cinci situri prezente în expoziţie, sunt doar o mică parte din ceea ce a însemnat zona respectivă în epoca dacică”, arată dr. Crişan, care a fost şi coordonatorul acestui proiect. Aceasta a mai subliniat că situl de la Olteni este o apariţie surprinzătoare în spaţiul intracarpatic, descoperirile de aici dând speranţa apariţiei unor aşezări similare şi în alte zone din Transilvania, nedepistate până acum din cauza carenţei cercetărilor şi nu a inexistenţei lor.

Pentru a da o notă de originalitate evenimentului, organizatorii expoziţiei „Dacii din curbura Carpaţilor” au adus în mijlocului publicului care a umplut sala şi câţiva tineri costumaţi în daci, membri ai Asociaţiei Terra Dacica Eterna, care se potriveau de minune cu piesele din perioada pe care o reînviau şi ei. Potrivit directorului MNCR, Valerii Kavruk, această expoziţie este rodul colaborării dintre cinci muzee - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeul Brăilei, iar cel care a pus ideile în practică este şeful secţiei de cercetare şi valorificare a patrimoniului, Dan Buzea, din cadrul MNCR. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 10 octombrie, moment din care va fi expusă la Muzeul Judeţean Buzău. Preţul biletului este de 1 leu pentru elevi/copii/studenţi sau pensionari şi de 2 lei pentru adulţi.

A.H.

Teme articol: expozitie MNCR daci
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
adrian, 7 iulie 2009
Ariel dragule the ducks and the trucks sunt la tine in cada cand faci baie, ca sunt convins ca la cat de retardat esti inca te joci cu putza printre ratzuste :P Asa...cat despre dansii...sunt oricand citeste integral
contele Tampa, 7 iulie 2009
:D:D:D "ratele si camioanele"
Ariel, 7 iulie 2009
vb lui I Iliescu: the ducks (dacii) and trucks (tracii). dansii din poza de mai sus sunt mereu la MNCR? sau in trecere? :)
zbeu, 6 iulie 2009
Super! Imi place ca la acest muzeu ai mereu ceva nou de vazut! Abia astept sa vizitez expozitia! Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.