ACTUALITATE 23 aprilie 2012

Au început Zilele Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 39 vizualizări

Un concert de muzică clasică susținut de orchestrele „Csikkamara” și „Georgius” și corul „Vox Humana”, dirijor Steffen Schlandt (Braşov), solişti Sebestyén Lázár Enikő, Mocanu Prezsmer Erika, Szilágyi Zsolt și Sándor Árpád (Cluj Napoca) a deschis sâmbătă cea de a 21-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe.

Duminică, Muzeul Spiritualității Românești de la subsolul Catedralei Ortodoxe a găzduit vernisajul unei expoziții mai puțin obișnuite: „Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia prin ochii unui secui catolic”. Autorul fotografiilor este Karda Zoltan, geograf călător din Sfântu Gheorghe, care și-a început discursul prin a spune că este secui și romano catolic. El a călătorit în mai multe țări musulmane, în Turcia, dar și în Orientul Mijlociu, unde spune că a dat de multe biserici ortodoxe. Dispune de o bază de date de mii de fotografii, dar acum a ales câteva făcute într-o mică biserică din Istanbul.

„Această iconografie este unicat în Europa datorită tehnicilor speciale pe care le-au folosit călugării care au pictat pereții bisericii pe suport de aur. Originea iconografiei din Istanbul este biserica Sfânta Sofia, dar în această mică biserică, Cora, s-au păstrat datorită blândeții cu care a tratat Imperiul Turc această construcție, punând pânze cu texte specifice musulmane deasupra icoanelor” – povestește Karda Zoltán.

Gazda evenimentului, părintele Sebastian Pîrvu, a spus că această expoziție poate apropia comunitatea românească de cea maghiară, în condițiile în care între acestea există în continuare un zid invizibil, dar simțit deplin.

Autorul fotografiilor a încheiat vernisajul prin a spune că este dispus să continuie acest drum, spunând că va expune alte lucrări, fotografii de la alte biserici ortodoxe din țările îndepărtate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.