Au început înscrierile pentru cea de-a noua ediţie a Festivalului apelor minerale „Aquarius”
Cea de-a noua ediţie a Festivalului apelor minerale „Aquarius” va avea loc luna aceasta în staţiunea Covasna, unde, anual, vin la odihnă şi tratament câteva mii de oameni din ţară şi străinătate.
În cadrul festivalului vor fi prezentate ape minerale îmbuteliate, care pot fi cumpărate din magazine, dar şi neîmbuteliate, provenind din izvoare mai mici şi mai puţin cunoscute. Festivalul are loc în fiecare an în altă localitate din judeţ, iar apele minerale de izvor sunt aduse în butoaie.
„Scopul festivalului este de a populariza atât apele minerale pentru băut, cât şi pe cele pentru băi, care au proprietăţi terapeutice, iar anul acesta am ales staţiunea Covasna, unde vin foarte mulţi turişti. Am dorit ca festivalul să aibă loc în fiecare an în altă localitate tocmai pentru că judeţul Covasna este foarte bogat în ape minerale”, a declarat luni Albert Zoltán, reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean, unul dintre principalii organizatori.
În cadrul evenimentului vor avea loc degustări şi concursuri – de băut apă minerală, de preparat clătite cu apă minerală, expoziţii şi spectacole. Ca şi în anii precedenţi, va fi organizat un concurs pentru desemnarea „Zânei apelor minerale”, juriul urmând să aleagă câştigătoarea pe baza anumitor criterii, cum ar fi gust, turbiditate, aciditate, compoziţie chimică şi efectul terapeutic.
Festivalul va avea loc pe data de 12 septembrie a.c., iar înscrierile se pot face până în preziua concursului.
În judeţul Covasna sunt câteva mii de izvoare de apă minerală, unele devenite branduri, altele cunoscute doar de localnici, care le folosesc ca leacuri pentru diverse boli. În unele localităţi aproape că nu găseşti fântâni cu apă dulce, doar apă minerală, fiecare cu alt conţinut, cu alt gust şi cu alte proprietăţi curative.
În localitatea Vâlcele, lângă Sfântu Gheorghe, spre exemplu, unde s-a desfăşurat ediţia de anul trecut a festivalului „Aquarius”, există un izvor de apă minerală cu un conţinut extrem de mare de magneziu, 335 de miligrame la litru, prin urmare este un excelent remediu pentru stres, gastrite, ulcer, osteoporoză şi reumatism, iar în nordul judeţului, la Balvanyos, se află „izvorul de ochi”, despre care se spune că tratează conjunctivitele. În staţiunea Covasna, dar şi în împrejurimi, sunt nenumărate izvoare de apă minerală, precum şi mofete (emanaţii naturale de dioxid de carbon legată de fenomenele post-vulcanice din zonă), folosite în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi bolilor asociate.