ACTUALITATE 1 februarie 2016

Au început înscrierile la Bienala de Grafică

de Covasna Media | 395 vizualizări

A patra ediție a Bienalei de Grafică, a cărei expoziție va avea loc în luna octombrie, a fost inaugurată luni la Sfântu Gheorghe. Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Covasna, s-a bucurat de prezența directorului Centrului de Cultură al Județului, Imreh-Marton István, a curatorului bienalei, Siklódi Zsolt, dar și a președinților CJ Covasna și Harghita, Tamás Sándor și Borboly Csaba, și a consulului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Szarka Gábor. Organizatorii au anunțat începerea procedurii de înscriere a artiștilor.

Artiștii pot trimite fotografiile lucrărilor executate în ultimii doi ani cu ajutorul formularului disponibil pe site-ul http://grafikaiszemle.ro/ro/formular-de-inscriere-2016/, până la 25 martie 2016, ora 12:00. Lucrările alese în preselecție vor fi trimise de către artiști prin poștă până pe 20 mai 2016 (data poștei) sau vor putea fi transmise personal pe adresa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.

Juriul este compus din graficieni și istorici de artă recunoscuți internațional. Lucrările selectate pentru etapa a doua vor fi expuse în cadrul Bienalei, în funcție de posibilitățile de expunere, la Centrul de Arte Plastice din Transilvania și la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Marele premiu va fi în valoare de 2.000 de euro. Celelalte trei premii, „Nagy Imre”, „Plugor Sándor” și „Nagy Pal”, botezate după artiști din Harghita, Covasna și Mureș, sunt în valoare de câte 1.000 de euro.

Deschiderea oficială a Bienalei va avea loc la data de 15 octombrie 2016, sâmbătă, ora 17. Alte detalii pentru artiștii interesați se regăsesc pe siteul http://grafikaiszemle.ro/ro/.

Ținutul Graficii

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat că, prin conținut, Bienala de Grafică depășește limitele regiunii, participanții provenind, la edițiile anterioare, din Japonia și până în Polonia și de la București la Moscova. „O comunitate există și va prospera numai dacă are o baza solidă culturală”, a subliniat Tamás.

„Aceasta ar trebui să fie calea dezvoltării acestei zone. Ce e pozitiv în rândul maghiarilor, românilor și al altor etnii trebuie promovat. Cultura ne leagă pe toți, trebuie să căutăm ce e frumos, să căutăm valorile culturale”, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba. El a adăugat că Bienala permite ca regiunea să devină renumită pe plan internațional prin ceva frumos, nu prin „circ”. Consulul Szarka Gábor și-a exprimat speranța ca, dacă în trecut județul Covasna s-a numit Trei Scaune, iar în prezent este promovat ca Ținutul Conacelor, județul nostru să devină renumit și ca „Ținutul Graficii”.

Bienala se va desfășura și anul acesta sub patronajul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, potrivit lui Tamás Sándor, care și-a exprimat speranța că, din toamnă, Kelemen va fi din nou ministrul Culturii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.