ACTUALITATE 1 octombrie 2018

Atmosferă de sărbătoare și distracție la Târgul Toamnei

de Covasna Media | 555 vizualizări

Piața Centrală a municipiului Sfântu Gheorghe s-a umplut sâmbătă și duminică de viață și paie. Localnicii au vizitat standurile producătorilor unde au putut alege dintr-o gamă foarte variată de produse de târg. Axat pe tema paiului, Târgul de toamnă din acest an și-a încântat vizitatorii prin diverse activități pentru copii, dar și prin numeroase spectacole folclorice.

La ediția din acest an au participat 29 de producători, 37 de meșteșugari și 5 comercianți. Târgul meșterilor populari și al micilor producători a venit cu o varietate de produse, de la fructe și legume de sezon, brânzeturi sau miere, la bijuterii, jucării și alte obiecte lucrate manual.

În acest weekend, producătorii şi comercianţii au scos pe tarabe marfa cea mai „ochioasă”, muzica a răsunat peste tot, grătarele au fost încinse, vinul fiert parcă a avut gust mai bun, iar oamenii au zâmbit mai des şi au cumpărat cu spor. Mirosul deliciilor dulci se simțea de la distanță, iar copiii s-au bucurat de ocazie și s-au rostogolit prin paie fix în centrul orașului.

Vizitatorii au fost întâmpinați de instalațiile publice din paie ale artistului Szente-Szabó Ákos. Cele două păpuși imense din paie au ocupat locul din centrul pieței, iar vizitatotii au profitat de ocazie pentru a-și face poze lângă păpușile inedite.

 „Cel mai mult mi-au plăcut păpușile din paie, nu am mai văzut niciodată o astfel de construcție gigantică din paie. Cred că nu e ușor să o construiești, dar cred că merită tot efortul, sunt superbe”, a spus un vizitator al târgului.

În cadrul Târgului de Toamnă, atât în cursul zilei de sâmbătă, cât și duminică, numeroase asociații și organizații civile au susținut activități pentru copii pe tema Toamnei și au contribuit astfel la cea mai distractivă atmosferă de târg.

În rândul copiilor, activitatea cea mai atractivă a fost jocul de strângere a bănuților, organizat anual spre bucuria lor. Micuții au avut ocazia să colecteze bănuți la fiecare activitate la care participă, iar aceștia au fost schimbați pe ceea ce și-au dorit ei să cumpere din Magazinul Târgului: miere, turtă dulce, tricouri sau cărți precum „Comorile din Sfântu Gheorghe”, „Sfântu Gheorghe pentru copii” sau „Mici aventuri de familie”.

Organizația Caritas din Alba Iulia le-a făcut cunoștință copiilor cu jocurile tradiționale, ei fiind de mulți ani parteneri ai Târgului de Toamnă.

„Copiilor le plac foarte mult activitățile noastre. Nu vor să plece nici în pauza de masă, nici după ora șase. Părinții nu mai au răbdare uneori. Suntem aici de câțiva ani și mereu activitățile noastre s-au bucurat de popularitate în rândul copiilor,” ne-a spus organizatorul din cadrul Organizației Caritas.

În cortul amplasat în fața Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, copiii au fost inițiați în arta meșteșugăritului de către cei mai iscusiți profesori în domeniu. Ütő Kinga le-a prezentat copiilor tehnica înnodării firelor prin care aceștia au realizat cu dibăcie frunzele de toamnă. În plus, cei mici au realizat Zâna de Toamnă din lână, sacuri-fotolii din textile sau îngeri din fire sau ață.  

Apicultorii din cadrul Asociația Crescătorilor de Albine din județul Covasna i-au întâmpinat pe toți amatorii „aurului lichid” în cortul Mierii să deguste varietatea producției autohtone. „Cea mai bună miere este mierea pe care o ai, dar mierea polifloră e cea mai complexă. E făcută din cel puțin 5-6 tipuri de flori. A fost multă lume astăzi. E plin cu copii tot timpul, vin și gustă împreună cu părinți”, ne-a spus un apicultor.  Tot în cortul Mierii, Demeter Éva a susținut un inedit spectacol de teatru de hârtie pentru cei mici.

Asemenea anilor precedenți, la Târgu de toamă din acest an au concertat pe scenă diverse ansambluri de dans popular. Sâmbătă, atmosfera a fost destinsă de casa dansului popular – Benkő Éva și Formația Folker, ansamblul de dans popular „Százlábúak” și ansamblul dans popular german „Korona” din Brașov.  Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu concerul cântărețului Eötvös Rémusz.

Duminică, vremea însorită i-a determinat pe localnici să iasă din case, astfel Târgul de Toamnă s-a bucurat de mai mulți vizitatori în ultima zi, dar și așa, comercianții au declarat că anul acesta vânzările au fost mai mici comparativ cu anul trecut.

Pe scenă au urcat mai multe trupe de dans popular, printre care „Junii Covăsneni” și „Kincsek”, iar Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe a pregătit un feeric spectacol de dans popular -„Erdővidéki”.  

Trupa Babra din Ungaria a încheiat programul cultural al târgului de toamnă din acest an. Muzica lor a adus în fața publicului diferitele aspecte ale tradițiilor popoarelor slave din sud și Balcani.

A opta ediție a Târgului de Toamnă a fost organizată de către Casa de Cultură Kónya Ádám și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.