Atenţie la metoda de înşelăciune „Procurorul DIICOT”
În ultima perioadă, pe raza judeţului Covasna au fost semnalate tentative de înşelăciune comise prin telefon folosind metoda „Procurorul DIICOT”.
Modul de operare constă în faptul că o persoană necunoscută care se prezintă ca fiind „Procurorul Popescu Ionuţ de la DIICOT”, contactează telefonic reprezentanţii sau personalul unor instituţii publice, de regulă primării, şi solicită date despre firmele care deţin aparate de reîncărcat cartele telefonice prepay, aflate pe raza lor de competenţă.
Pentru credibilitate, suspectul sună cu numărul afişat, nu cu număr privat şi comunică faptul că există un dosar penal de fraudă şi trebuie să facă anumite verificări pentru care are nevoie de o listă cu numele societăţilor care deţin astfel de aparate, numele şi numărul de telefon al angajaţilor acestora.
După obţinerea datelor solicitate, suspectul contactează angajaţii firmelor respective şi, profitând de buna credinţă a acestora, sub pretextul că verifică sistemul de încărcare electronică a aparatului de încărcat cartele, încearcă să obţină coduri de încărcare pentru cartele telefonice.
Poliţiştii covăsneni recomandă maximă prudenţă în cazul în care primiţi astfel de solicitări. Nu transmiteţi telefonic astfel de informaţii, indiferent cât de urgent ar spune cel de la telefon că are nevoie de ele. Îi puteţi cere persoanei să solicite informaţiile respective printr-o adresă scrisă; acest lucru îi va descuraja pe escroci să insiste.
Angajaţii firmelor pot fi foarte uşor păcălit de faptul că persoana de la telefon ştie numele complet al firmei, dar şi numele lor. Nu transmiteţi coduri de reîncărcare ale cartelelor prin telefon, chiar dacă persoanele sunt foarte convingătoare când solicită aceasta.
Dacă sunteţi victima unei astfel de fapte, sesizaţi Poliţia în cel mai scurt timp, fie prin numărul unic de urgenţă 112, fie la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna
Agent de poliţie Nicoleta Marin