ACTUALITATE 18 februarie 2010

Atenţie la înşelăciunile Singer!

de Covasna Media | 1463 vizualizări
Practicanţii de înşelăciuni cu maşini de cusut Singer îşi îmbunătăţesc permanent metodele de a atrage cât mai mulţi clienţi pe care să-i lase fără bani. 18feb2010-singerMetoda este simplă – anunţuri în presa locală din toată ţara şi numeroase afişe lipite pe stâlpi sau în diverse locuri anunţând în numele unei firme germane sau persoane fizice cumpărarea unor maşini de cusut vechi, din perioada interbelică, care au o anumită serie. Preţurile oferite nu sunt deloc mici şi variază între 45.000 şi 65.000 de euro, sume numai bune de atras oameni care au nevoie de bani şi sunt uşor de păcălit. În spatele acestor anunţuri stă însă o firmă fictivă, care nu are un punct de lucru înregistrat în ţară şi care se foloseşte de cartele telefonice pre pay pentru a comunica cu clienţii.

Practicanţii de înşelăciuni cu maşini de cusut Singer îşi îmbunătăţesc permanent metodele de a atrage cât mai mulţi clienţi pe care să-i lase fără bani.

18feb2010-singerMetoda este simplă – anunţuri în presa locală din toată ţara şi numeroase afişe lipite pe stâlpi sau în diverse locuri anunţând în numele unei firme germane sau persoane fizice cumpărarea unor maşini de cusut vechi, din perioada interbelică, care au o anumită serie.

Preţurile oferite nu sunt deloc mici şi variază între 45.000 şi 65.000 de euro, sume numai bune de atras oameni care au nevoie de bani şi sunt uşor de păcălit.

În spatele acestor anunţuri stă însă o firmă fictivă, care nu are un punct de lucru înregistrat în ţară şi care se foloseşte de cartele telefonice pre pay pentru a comunica cu clienţii.

Au schimbat placa...

Dacă până acum „strofa“ cu care erau păcăliţi oamenii suna de genul - „vă cumpărăm maşina de cusut dar numai împreună cu perechea ei, pe care o puteţi achiziţiona de la o persoană ale cărei date vi le putem furniza noi“, înşelătorii au schimbat acum placa şi îi păcălesc pe oameni să plătească tot felul de taxe, sau cel puţin aşa ne-au semnalat unii cetăţeni supăraţi că după ce au plătit bani frumoşi nu le-a mai cumpărat nimeni maşina de cusut.

Astfel, reprezentantul firmei care dă anunţurile spune că seria maşinii pe care omul vrea să o vândă este bună şi catalogată, dar înainte de o cumpăra trebuie adus catalogul din Austria. Pentru acest lucru, persoana trebuie să plătească taxe peste taxe – de curierat, de legalizare, de traducere autorizată. Până ce plătesc toate acestea, reprezentanţii firmei ţin legătura permanent cu omul, după care dispar.

Durerea şi mai mare este când afli că făptaşii nu pot fi prinşi nici din datele de la banca unde a fost deschis contul persoanei care doreşte să vândă, pentru că tot ce se menţionează pe sumele respective este „încărcare de cont“, şi nu destinaţia reală a sumei.

Se ascund după funcţii

Ca să fie şi mai convingători, reprezentanţii firmei se folosesc de funcţii care mai de care mai oficiale şi plasează omul de la director, la director comercial, la secretară, pentru a obţine şi mai multă credibilitate în rândul posibililor clienţi.

Maşinile de cusut Singer au atras în jurul lor adevărate legende şi poveşti care le conferă valoare. Despre ele se spune că au piese fabricate din platină, sau că sub placa mecanismului de la unele maşini s-ar afla înscripţionate numere de cont care au aparţinut unor persoane ucise în cel de-al Doilea Război Mondial şi în care s-ar afla acum miliarde de dolari.

Din câte s-a văzut până acum şi din numărul mare de păcăliţi, poveştile au fost însă lansate chiar de infractori, care au profitat apoi de pe urma acestor legende.

Oamenilor care sunau la numerele respective de telefon li se spunea că maşina lor nu se putea cumpăra decât împreună cu o alta, care se află în posesia unei persoane dintr-o altă localitate. Infractorii ofereau chiar şi numărul de telefon al proprietarului maşinii pereche. Acesta din urmă o vindea pe numai 2.000 – 3.000 de euro, pentru că fie era foarte bolnav, fie „nu-i cunoştea adevărata valoare”. Astfel se face că victima plătea bani grei pe un obiect bun de aruncat.

O grămadă de păgubiţi...

În judeţul nostru mai multe persoane au căzut în plasa escrocilor. De exemplu, o femeie a plătit aproape 5.500 de lei până şi-a dat seama că este vorba de o înşelătorie, iar un bărbat din Sfântu-Gheorghe circa 1.500 de lei. Păgubaşii au fost puşi să vireze în nişte conturi bancare aceste sume sub pretextul plăţii anticipate a unor taxe şi comisioane legate de tranzacţie.

Cotidianul Observatorul de Covasna şi portalul Covasnamedia.ro se delimitează de orice fel de legătură cu posibile înşelăciuni care ar putea decurge din asemenea anunţuri publicate sau de orice inducere în eroare a populaţiei. Publicarea unor astfel de anunţuri are la bază o relaţie comercială care a fost stabilită prin contactarea serviciilor publicitare ale ziarului, prin agenţii de publicitate, pe cale legală şi cu achitarea contravalorii anunţurilor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, 18 februarie 2010
Poate nu s-a înţeles... Cotidianul Observatorul de Covasna şi portalul Covasnamedia.ro se delimitează de orice fel de legătură cu posibile înşelăciuni care ar putea decurge din asemenea citeste integral
Primar_la_Hetea, 18 februarie 2010
O parte din vina o aveti si voi presa, ca publicati la mica publicitate astfel anunturi. Acum cateva zile am vazut un anunt in care o "firma" germana colctiona nu stiu ce tipuri de masini de cusut. Si citeste integral
Yeke, 18 februarie 2010
Din pacate iara se vede cat de prosti sunt politisti, de ce nu pot organiza un flagrant sa-i prinda pe ticalosi. O alta problema este prostia oamenilor care cred ca se pot imbogatii peste citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.