ACTUALITATE 11 ianuarie 2019

Atenție la circulația pe vreme rea! Conduita preventivă vă poate feri de accidente rutiere

de Covasna Media | 626 vizualizări

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o informare meteo de ninsori şi strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitaţii mixte, polei, valabilă până vineri, la ora 12.00.

În acest context, polițiștii covăsneni le reamintesc participanților la trafic cele mai importante sfaturi de care trebuie să țină cont, pentru a circula în siguranță pe drumurile publice și a evita implicarea în evenimente rutiere.

Adoptarea unei conduite preventive din partea conducătorilor auto este foarte importantă. Acest lucru vă ajută, șoferi, să anticipați eventualele pericole și să le evitați la timp. Ce înseamnă conduită preventivă? Înseamnă a circula cu o viteză redusă și adaptată în permanență condițiilor meteo-rutiere și de trafic, atenția sporită, păstrarea distanței de siguranță.

Viteza cu care circulați trebuie să vă permită ca, în situații neprevăzute, să puteți opri în condiții de siguranță. În condițiile unui carosabil umed, ori chiar acoperit cu polei, distanța de frânare crește, iar dacă aceasta este prea mare, oprirea în condiții de siguranță ar putea deveni o reală provocare.

În situația în care ceața își face apariția, folosiți luminile de ceață, pentru a fi vizibili în trafic și evitați efectuarea unor depășiri în condiții de vizibilitate redusă. Asigurați-vă temeinic la efectuarea oricărei manevre și semnalizați din timp, astfel încât ceilalți participanți la trafic să observe intenția dumneavoastră.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Polițiștii reamintesc faptul că este important ca mașina să fie echipată cu anvelope de iarnă, iar dacă urmează să parcurgeți un drum mai lung, este bine să vă interesați, înainte de plecare, despre condițiile meteo-rutire prognozate în zonele în care urmează să vă deplasați. Informații despre situația traficului rutier se găsesc, actualizate în timp real, la secțiunea ”INFO-TRAFIC” a site-ului Poliției Române (www.politiaromana.ro)

Pietonii trebuie să fie și ei atenți atunci când circulă pe drumurile publice. Pe lângă respectarea regulilor de circulație care li se aplică acestora, polițiștii le recomandă să manifeste prudență sporită la traversarea străzii. Asigurați-vă temeinic înainte de a păși pe trecere și nu începeți traversarea decât atunci când sunteți convinși că șoferii v-au observat intenția și opresc pentru a vă acorda prioritate. În condiții de iarnă frânarea devine mult mai dificilă, mai ales dacă partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, astfel că dacă șoferii nu vă observă din timp, este posibil să nu poată opri în ultimul moment. Evitați accidentele și circulați cu atenție!

Compartimentul Relații Publice,

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.