ACTUALITATE 1 iunie 2010

Atenţie de unde cumpăraţi laptele!

de Covasna Media | 258 vizualizări
Laptele neconform vă poate îmbolnăvi de tuberculoză Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna atrage atenţia cu privire la comercializarea laptelui crud prin aparatele automate, specificând că acesta trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a putea fi consumat în siguranţă. Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat că în judeţul nostru există nouă aparate automate prin care se comercializează laptele crud, iar oamenii

Laptele neconform vă poate îmbolnăvi de tuberculoză

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna atrage atenţia cu privire la comercializarea laptelui crud prin aparatele automate, specificând că acesta trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a putea fi consumat în siguranţă.

Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat că în judeţul nostru există nouă aparate automate prin care se comercializează laptele crud, iar oamenii ar trebui să se informeze atunci când hotărăsc să cumpere de aici.

„Firmele de la care provine laptele vândut prin automate ar trebui să fie înregistrate la DSVSA - prin efectiv de animale, iar automatul ar trebui să respecte anumite condiţii precum păstrarea laptelui la o temperatură între zero şi 4 grade Celsius, care să fie afişată vizibil. Tot afişate vizibil trebuie să fie şi informaţiile legate de denumirea firmei de la care provine laptele, specia laptelui şi data aprovizionării automatelor”, a explicat Siko Barabasi.

Potrivit acestuia, laptele procurat de la automate trebuie neapărat fiert, acesta fiind lapte crud. Siko a precizat că nu s-au înregistrat până acum probleme deosebite vizavi de automatele de lapte, o problemă mult mai mare fiind reprezentată însă de laptele la PET-uri, care se vinde prin pieţe sau chiar direct din maşină, prin cartierele de blocuri. Directorul DSVSA Covasna a atras atenţia că cei care se aprovizionează de la vânzătorii ambulanţi de lapte se supun unor riscuri imense, printre care cel mai mare îl reprezintă tuberculoza.

„Omul poate contacta tuberculoză prin laptele neconform. Dacă laptele este infectat de la animal, atunci bacilul se distruge doar prin fierberi repetate, însă este ştiut faptul că nimeni nu fierbe astfel laptele ci doar îl dă în clocot o singură dată”, a arătat Siko Barabasi, subliniind că în cazul unor îmbolnăviri de la laptele cumpărat din pieţe sau alte locuri neconforme, nu se poate descoperi provenienţa acestuia pentru prevenirea altor cazuri.

Monica Vajna

Teme articol: lapte DSVSA tuberculoza
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.