Atenție cum vă alegeţi ochelarii de soare!
Ochelarii de soare sunt o necesitate în protecția solară reală pentru ochi, principalul lor rol fiind acela de a proteja ochii împotriva razelor ultraviolete și de a-i menține sănătoși, indiferent de anotimp.
Specialiștii atrag atenția asupra importanței ochilor și asupra necesității de a-i proteja împotriva razelor UV, a vântului și a prafului. Aceștia afirmă că ochii sunt organe sensibile și importante, iar felul în care sunt protejați va reflecta buna funcționare a acestora în viitor. „Razele UV produc cataracta, aceasta fiind o afecțiune a ochilor, care se caracterizează prin vederea încețoșată și sensibilitate la lumina puternică. Vederea va fi afectată și este nevoie de tratament”, ne-a informat Domokos Zsolt, specialist în oftalmologie.
De asemenea, copiii sunt la fel de predispuși pericolelor dăunătoare ale radiațiilor UV, ochii lor fiind însă mult mai sensibili decât cei ai adulților. Specialiștii oftalmologi atrag atenția asupra faptului că mulți părinți le cumpără copiilor ochelari de jucărie, care însă nu protejează împotriva radiațiilor solare. Astfel, copiii sunt mai predispuși efectelor negative și bolilor pe care le produc razele UV. „Funcția de autoapărare a ochilor la copii nu este încă dezvoltată suficient. Abia pe la vârsta de 10 ani poate ajunge la valoarea necesară, dar nici atunci nu este maximă”, a spus optometristul Domokos Zsolt. Astfel, specialiștii recomandă pentru copii ochelari de soare din silicon și lentile din policarbonat, deoarece sunt rezistenți și protejează împotriva razelor UV.
În cabinetele specializate în oftalmologie se găsesc aparate care măsoară calitatea ochelarilor de soare, respectiv gradul de protecție a lentilelor împotriva radiaților UV, numit spectrometru. „Când achiziționați ochelari de soare trebuie să vă gândiți, în primul rând, la protecția ochilor și nu la faptul că ei sunt la modă. Multe persoane cumpără ochelarii de soare doar de dragul modei și uită de importanța protecției ochilor”, a subliniat Domokos Zsolt.
Pintre beneficiile ochelarilor de soare se numără: protecția împotriva razelor UV, care sunt un factor major al formării afecțiunilor oculare; protecția împotriva prafului și a vântului, care funcționează ca un paravan; protecție indiferent de condiții și anotimp; reducerea riscului de orbire, din cauza reflecției luminii pe diverse suprafețe.
În timpul zilei, cea mai mare expunere la radiația UV este între orele 10 și 16. La fel de dăunătoare este şi radiația UV reflectată. Astfel, cercetările au demonstrat faptul că nisipul reflectă 25% din radiația UV, zăpada aproximativ 85% iar apa reflectă 100% din radiația UV. Expunerea îndelungată la radiațiile UV produce afecțiuni care pot cauza pierderea temporară a vederii.
Pe eticheta ochelarilor de soare este necesar să se menționeze gradul de protecție a lentilelor împotriva radiațiilor UV. Lentilele folosite pentru ochelarii de soare trebuie să garanteze filtrarea a 99-100% a undelor UVA și UVB. Ochelarii de soare care corespund standardelor europene trebuie să conțină semnul CE inscripționat pe rame, acest semn garantează calitatea produsului.
Ochelarii de soare contrafăcuți nu oferă protecție împotriva radiației UV. Aceștia atrag efecte negative care, în timp, deteriorează cristalinul și retina. „Din cauza efectului de umbrire realizat de lentilele închise la culoare, pupila se mărește iar deschiderea prin care pătrunde lumina, respectiv radiațiile UV, este mult mai mare”, spune Domokos Zsolt.
Pentru a evita achiziționarea ochelarilor contrafăcuți, specialiștii recomandă să se apeleze la cabinete oftalmologice sau magazine specializate în optică. „Cu toate că procesul durează puţin mai mult şi preţul ochelarilor este mai ridicat, este un sacrificiu mic pentru sănătatea ochilor”, a concluzionat Domokos Zsolt.
(Andreea Mălăescu)