ACTUALITATE 25 aprilie 2016

Ateliere meşteşugăreşti şi muzeele private, incluse în circuitul turistic pe drumul verde „Nemira“

de Agerpres | 843 vizualizări

Membrii asociaţiei „Soare Verde“ din Târgu Secuiesc, care au amenajat în urmă cu câţiva ani drumul verde „Nemira“, pe care se poate circula doar cu mijloace ecologice, şi-au propus să introducă în circuitul turistic şi atelierele meşteşugăreşti şi muzeele private aflate pe acest traseu.

Reprezentanta asociaţiei, Derzsi Katalin, a declarat pentru Agerpres că drumul verde, care trece prin aproape 50 de localităţi, include peste 180 de monumente şi obiective turistice din zona Târgu Secuiesc, precum şi mai multe izvoare de apă minerală, iar intenţia este de a introduce în circuit şi atelierele meşteşugăreşti, precum şi o serie de gospodării particulare unde turiştii ar putea vedea cum se prepară diverse produse tradiţionale, cum ar fi pâinea de casă sau turta dulce.

„Ideea acestui drum s-a născut în 2010, iar în 2011 am început să-l marcăm. Am vrut să construim un drum care să meargă alături de drumurile principale şi să lege satele din zona Târgu Secuiesc, să facem un drum în care să se regăsească apele minerale şi conacele din zonă, asta a fost ideea principală a proiectului. Organizăm foarte multe evenimente pe acest drum, în curând vom avea şi o ‘căutare de comori’, dar ceea ce dorim noi este să găsim cât mai mulţi meseriaşi şi producători locali şi să punem în valoarea munca lor. Sunt producători locali care fac brânză, fac turtă dulce sau care fac potcoave pentru cai, fierari sau producători de ocarina şi chiar şi anumite persoane care au făcut din casele lor un muzeu, iar oamenii din zonă habar nu au. Pe de altă parte, am dori să conştientizăm tinerii că nu numai străinătatea e o poartă ce poate fi deschisă, vrem să vadă că şi acasă există multe lucruri valoroase şi posibilităţi“, a declarat Derzsi Katalin.

Drumul verde „Nemira“, denumit după munţii cu acelaşi nume, include, printre altele, Băile Fortyogo, Muzeul etnografic în aer liber de la Cernat şi conacele de la Bicfalău.

În judeţul Covasna mai există un drum verde, Sepsi, amenajat în anul 2010, pe care se poate circula exclusiv cu mijloace ecologice - pe jos, cu bicicleta, cu căruţa sau călare pe cai. Drumul începe şi se încheie la Sfântu Gheorghe, după ce face un ocol de aproape o sută de kilometri prin mai multe localităţi din jur, unde pot fi vizitate, printre altele, izvoarele de apă minerală de la Bodoc, Biserica fortificată de la Ghidfalău, construită în secolul al XIII-lea, lacul de la Moacşa şi mestecănişul de la Reci.

Meritul de a fi introdus acest traseu în circuitul turistic aparţine membrilor mai multor organizaţii civice din judeţul Covasna, formate în principal din tineri.

Teme articol: TURISM nemira ateliere muzee
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.