Atacat de urs în timp ce strângea nuiele
Din fericire, omul a scăpat cu viaţă, dar s-a ales cu o sperietură zdravănă
Un bărbat în vârstă de 65 de ani din comuna Dobârlău, Gaspar Francisc (61), a fost atacat vineri după masă de urs şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov.
Omul se dusese în pădure să strângă nuiele pentru mături, însă a dat nas în nas cu ursul care nu l-a lăsat să scape cu una cu două.
Şeful Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poştoacă, ne-a declarat că bărbatul muşcat de urs avea leziuni la cap, umăr, torace şi coapsă şi a fost transportat la Spitalul Judeţean Braşov, dar are şanse de supravieţuire.
Atacatul a ajuns pe picioarele lui acasă de unde a chemat Amblanţa, şi era atât de speriat încât striga şocat într-una: „Ursul, ursul!”.
Potrivit primarului din Dobârlău, Vasile Maxim, urşii au mai trecut iarna aceasta prin comuna lor, dar deocamdată nu au făcut pagube în gospodăriile oamenilor. „Dacă mai ţine însă gerul, e posibil să atace şi gospodăriile”, a spus primarul Vasile Maxim.
Un judeţ plin de urşi
În judeţul Covasna trăiesc peste 600 de urşi şi gospodarii din comune ca Dobârlău, Bixad sau Barcani s-au plâns de mai multe ori, toamna şi primăvara în special, de prezenţa urşilor care umblă nestingheriţi, iar unii au şi atacat oameni.
Acum un an, în luna ianuarie, un tânăr jandarm din Covasna a murit după ce a fost atacat de urs, iar acum câţiva ani un bărbat din Bixad a fost operat de zeci de ori în urma unui atac. Iarna aceasta, ursul a mai atacat la Bicfalău, unde a omorât şase oi ale unui sătean şi dus a fost. Pădurarii l-au speriat şi oamenii speră că nu îl vor mai vedea în curând.
Proiect de conservare a urşilor
Recent, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna (APM) a devenit partener cu agenţiile din Vrancea şi Harghita, precum şi cu asociaţiile pentru conservarea diversităţii din cele două judeţe, într-un proiect care îşi propune conservarea populaţiei de urs - ursus arctos - din România.
Proiectul va fi implementat în judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea, iar acţiunile specifice sunt concentrate în cadrul a 15 situri de importanţă comunitară din reţeaua Natura 2000, din cele trei judeţe. Printre obiectivele proiectului se numără prevenirea şi reducerea conflictelor dintre urs şi localnici, prevenirea declinului populaţiei de urs brun - declin provocat de braconaj şi prevenirea mortalităţii juvenile, precum şi menţinerea actualului statut de conservare al populaţiei carpatice de urs brun şi a actualului statut de conservare în cele 15 situri natura 2000.