Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun
Agenţia Naţională Antidrog lansează campania de prevenire a consumului de tutun sub sloganul „Stop intervenţiei industriei tutunului!” pentru marcarea „Zilei Mondiale fără Tutun “.
Ziua Mondială fără Tutun este marcată în toata lumea, în fiecare an, pe 31 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această zi ca „Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Agenţia Naţională Antidrog, ca instituţie cu rol integrator al politicilor publice antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a iniţia campania de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun, dar şi de promovare a prevederilor Convenţiei Cadru asupra Tutunului, campanie denumită generic “Stop intervenţiei industriei tutunului!”.
Prin activităţile de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoase, ne vom adresa în primul rând categoriei de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv: adolescenţilor şi tinerilor, şi ca un proiect pilot – preşcolarilor.
În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca obiectiv pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun contracararea încercărilor industriei tutunului de a submina Convenţia-cadru a OMS privind controlul tutunului. Ziua Mondială Fără Tutun 2012 va încerca să atragă atenţia factorilor politici de decizie şi opiniei publice asupra tacticilor de intimidare ale industriei tutunului, în vederea controlului consumului de tutun la nivel mondial.
Conform studiului realizat de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar Bucureşti (SNSPMS) împreună cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi inclus în Raportul Internaţional ESPAD, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 63,6% cât a fost în anul 2003 şi 57,3% in anul 1999.
În vederea menţinerii la un nivel scăzut a consumului de tutun în rândul copiilor şi tinerilor, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna continuă campaniile de prevenire a consumului de tutun.
„Mic, mic dar voinic”
Astfel, în data de 31 mai, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna va organiza în colaborare cu Grădiniţa nr. 6 din Sfântu Gheorghe Activitatea de informare – educare – conştientizare „Mic, mic dar voinic”. Cu această ocazie se vor desfăşura mai multe concursuri de desen, precum şi activităţi de dezvoltare a competenţelor emoţionale. Câştigătorii vor fi premiaţi cu cupe şi diplome. Vrem să începem cu o vârstă fragedă pentru că este mai uşor să formăm abilităţi de refuz. Vrem să imprimăm acest mesaj astfel încât ei să poată spune nu. Copiii vor învăţa într-o manieră creativă prin desene şi diferite alte activităţi despre fumat.
De asemenea, specialiştii CPECA Covasna vor derula alte activităţi de prevenire a consumului de tutun în rândul elevilor din municipiul Sfântu Gheorghe.
Coordonator CPECA Covasna,
Insp.spec.prev.crim. Liliana Lazea