ACTUALITATE 13 ianuarie 2015

Asistenții medicali români care au absolvit înainte de 2009 și vor să lucreze în străinătate trebuie să se întoarcă la școală

de Covasna Media | 532 vizualizări

O nouă decizie europeană dă peste cap planurile a zeci de mii de absolvenţi de școală sanitară care vor să muncească în străinătate. Dacă au terminat școala înainte de 2009 trebuie să urmeze cursuri adiţionale, pentru ca diplomele să le fie recunoscute şi peste hotare. Pentru cei care deja lucrează în străinătate, acest lucru echivalează cu pierderea locului de muncă, cel puţin pe perioada cursurilor.

Carmen Lupu a terminat Şcoala Postliceală Sanitară din Iaşi în 1994 şi timp de două decenii a îndurat lipsurile vieţii de asistentă medicală în spitalele din România. La sfârşitul anului trecut, norocul i-a surâs din Anglia. Un spital i-a acceptat cererea şi a anunţat-o că trebuie să se prezinte la post chiar la începutul lui 2015. Din păcate, bucuria femeii a fost umbrită când a aflat că trebuie să urmeze un curs de revalorizare, de 11 săptămâni, pentru a-i fi recunoscute studiile în străinătate.

„Ce fac? Eu am bilet luat deja, un contract în Anglia, este soţul, ce fac? Trebuie să stau să fac cursurile sau să plec. În afară nu te aşteaptă nimeni, deci acolo contractul este contract, trebuie să ajungi, nu ajungi ai pierdut contractul”, spune Carmen Lupu, asistentă medicală.

Asistenţii medicali cu experienţă spun că astfel de cursuri sunt inutile, iar faptul că trebuie să plătească între 600 şi 800 de lei îi nemulţumeşte şi mai tare.

„Noi am făcut o şcoală şi avem nişte ani de experienţă în spate. Nu mi se pare corect din punct de vedere şi etic şi al banilor, că nu cred că ne permitem acum”, afirmă Anamaria Pânzaru, asistentă medicală.

„Pentru colegii care vor lucra în spitale, mai ales cei care au experienţă profesională, care au rutină profesională, nu cred că este nevoie de această completare de studii”, spune Mariana Stan, lider de sindicat.

Nemulţumirile au ajuns până la conducerea Şcolii Postliceale Sanitare de Stat din Iaşi, care spune că nu are cum să-i ajute pe oameni.

„Pentru un absolvent al şcolii tehnice sanitare promoţia 1978 aceste cursuri durează 32 de săptămâni. Pentru promoţiile recente 2009, 2008 şi aşa mai departe aceste cursuri durează 11 săptămâni”, declară Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Iaşi.

În ţară sunt aproximativ 70.000 de cadre sanitare aflate în această situaţie şi 14 şcoli postliceale sanitare unde se organizează cursuri de specializare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.