ACTUALITATE 13 mai 2022

Asistenții medicali covăsneni s-au mutat în casă nouă chiar de ziua lor

de Diana Pantelimon | 1464 vizualizări

Ziua Internațională a Asistenților Medicali a fost marcată joi, 12 mai, și în județul Covasna, printr-o serie de evenimente speciale. Cel mai important a fost inaugurarea, la Sfântu Gheorghe, a noului sediu al organizației reprezentative, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala Covasna. Sărbătoarea a continuat apoi la Vâlcele, la Panorama, cu o conferință în domeniu, la care au luat parte aproximativ 360 de persoane.

Inaugurarea noului sediu din strada Oltului, nr. 42, bl. 4C, ap. 3, a fost un moment foarte mult așteptat.

„Avem acest sediu de anul trecut, dar din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu am reușit să facem o festivitate de inaugurare. (... ) În 2022, restricțiile au fost ridicate și cu prima ocazie am sărit să organizăm Ziua Asistentului Medical și concomitent inaugurarea noului sediu“, a spus la inaugurare Szebeni Norbert, președintele filialei Covasna a OAMGMAMR.

Printre invitații care s-au bucurat de o primire caldă și cu voie bună, s-a aflat și primul președinte OAMGMAMR Covasna.

„Am înființat Ordinul Asistenților la nivelul județului Covasna acum vreo 20 și ceva de ani sau mai mulți, într-o vreme când nu aveam niciun fel de logistică, nu aveam un birou, purtam dosarele în poșetă de acasă la serviciu. Norocul meu a fost că întotdeauna am găsit sprijin în colegi. De-a lungul anilor, aceștia s-au selectat. Poate că n-am pornit cu cea mai bună echipă, dar în mod sigur, la sfârșit, când am plecat, am lăsat o echipă extraordinară. Mă simt foarte emoționată. Nu știu de ce, la 70 de ani, dacă mai e cazul să fiu emoționată. Dar sunt mândră! Mândră pentru că au mers mai departe. Eu am simțit la un moment dat că nici capabilitățile mele, nici energia nu mai erau suficiente pentru a merge mai departe. M-am retras in 2013“, a declarat Virginica Furtună, prima președintă a OAMGMAMR Covasna, pentru Observatorul de Covasna-CovasnaMedia.ro. 

Ne bucurăm să fim alături de colegii noștri din Covasna, pentru că ei, pe lângă sărbătorirea zilei noastre, a tuturor, mai au și un alt eveniment. Au o casă nouă, un sediu nou, unde sper să aibă spor în toate, să aibă proiecte și să le ducă la îndeplinire așa cum își doresc, spre folosul tuturor colegilor și în special al pacienților, pentru că, la urma urmei, către pacienți ar trebui să ne îndreptăm și gândurile și eforturile noastre. Îi îmbrățișez pe toți colegii noștri, din toată țara, și de dincolo de granițele țării, pentru că avem foarte mulți colegi și în afara țării. Le dorim sănătate, multă putere de muncă și viață frumoasă personală și profesională“, a împărtășit cu bucurie redacției noastre, Cristina Mușină, președinta filialei OAMGMAMR din Bistrița-Năsăud. 

Ziua a continuat cu activitățile din cadrul Conferinței Județene de la Panorama Boutique Hotel. Asistenții medicali au putut participa la workshopuri și diverse prezentări pe teme de actualitate medicală, precum „Stresul profesional al personalului medical“, „Utilitatea investigațiilor imagistice în diagnosticul de neuropediatrie“, „Antiinflamatoare nonsteroidiene în practica medicală“, „Catastrofe vasculare“, „Boala diareică acută la copii“. Totodată, aceștia au avut parte de divertisment, dans popular și artistic, cină festivă și petrecere, dar și de o expoziție de articole handmade, create de asistenții medicali și moașele din județul Covasna.

Spectacolele au fost oferite de Ansamblul de Dans Háromszék, trupa de divertisment Pittyes2es și Gyufa, showul de foc PYRO prezentat de M Studio, iar cina festivă a fost acompaniată de formația HarMony.

Mesajul Președintelui OAMGMAMR Covasna, Szebeni Norbert pentru cititorii noștri este „să respecte asistenții medicali, pentru că ei, până la urmă, în ultimii doi ani de pandemie, au arătat devotament, spirit de echipă, dedicație pentru exercitarea acestei profesii. Chiar dacă de cele mai multe ori în presa scrisă sau presa audio-vizuală acest lucru nu a reieșit, asistenții medicali, moașele împreună cu medicii, au fost în prima fază eroii sistemului, după care toată lumea găsea probleme, defecte și brusc, aceștia nu mai erau eroi. Dar din păcate, pandemia asta a mai scos și niște defecte ale sistemului medical la suprafață“.

Asistenții medicali își pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor în fiecare zi. În județul Covasna, potrivit datelor oferite de Szebeni Norbert, sunt înregistrați 2.365 de asistenți, dintre care 1.500 sunt activi, cu aviz de liberă practică pentru exercitarea profesiei.

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (în limba engleză: International Nurses Day) este marcată anual la 12 mai, dată ce reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820).

În momentul în care lui Florence Nightingale i s-a permis să meargă pe front să îngrijească soldații, istoria profesiei a intrat pe un alt drum. Aceasta a deschis prima şcoală pentru asistente medicale, pe lângă Spitalul „Saint Thomas" din Londra, în 1860. 

Anul acesta, Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali a avut motto-ul: „Asistenții Medicali - O voce care să conducă: Investiți în asistență medicală și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea globală”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.