ACTUALITATE 24 august 2022

Asfaltarea străzilor din Chichiș, prin PNI „Anghel Saligny”, ar putea începe la primăvară

de Diana Pantelimon | 807 vizualizări

Lucrările de modernizare a străzilor​ din comuna Chichiș, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, ar putea începe în primăvara anului viitor, potrivit unui „scenariu realist“ al primarului comunei, Silviu Tăraș. Suma atribuită proiectului este de aproape 9,6 milioane de lei.

Primarul comunei este mulțumit de suma pe care ar putea să o primească localitatea pe care o conduce prin acest program, dar totuși speră ca aceasta să intre la rectificare, deoarece solicitarea a fost calculată cu prețurile de anul trecut, iar între timp acestea au crescut foarte mult.

„Este vorba despre 3,87 km de străzi, drumuri laterale, care n-au fost asfaltate niciodată. Este un proiect mult așteptat de locuitori. Sunt mulțumit de suma atribuită. Au fost 3 proiecte depuse, dar unul l-am retras, pentru că am primit între timp bani din alte fonduri și ar fi fost dublă finanțare. A mai fost un proiect de construire a unui pod, de mare folos, care ar fi făcut legătura dintre Băcel și Gara CFR peste Râul Negru, dar acesta nu a primit finanțare. Proiectul câștigat a fost depus cu prețurile din 2021. Mi-e teamă că o să depășim această sumă, și totodată am speranța că se va aplica O.U.G. nr. 47, care se aplică la proiectele PNDL (n.r. Programul Național de Dezvoltare Locală), prin care se recalculează cheltuielile materiale. Acuma se elaborează proiectul tehnic și se va face un deviz general recalculat, să vedem cu cât depășim suma aceasta. Sperăm să semnăm contractele cât mai repede. Avem toate avizele, lipsește un singur aviz pentru a emite autorizația de construire, de la A.P.M. (n.r. Agenția de Protecție a Mediului). Acolo durează puțin mai mult, pentru că sunt două etape de încadrare. Va trebui să așteptăm să mai treacă două săptămâni până când se intră în ședința publică. Să sperăm că în două săptămâni putem să emitem autorizația de construire. Apoi urmează să licităm lucrarea și putem să ne apucăm. Dacă totul merge bine, în octombrie deja putem să începem procedura de licitație, care durează, sunt niște termene, mai întâi 30 de zile, apoi perioada de contestație... deci va mai dura ceva. Dar, dacă totul merge foarte bine, ar putea, pe unele porțiuni, să pregătească terenul pentru asfaltare, iar pe altele să înceapă lucrările anul viitor, primăvara. Acesta este scenariul cel mai realist”, a spus edilul pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.

Comuna Chichiș este formată din satele Băcel și Chichiș (reședința). Conform recensământului din 2011, populația comunei se ridică la 1.537 de locuitori, majoritatea maghiari (53,22%). Este străbătută de DN11, drum național foarte important ce leagă Brașov de Bacău.

La nivelul județului Covasna, Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei prin PNI „Anghel Saligny”. Depinde de fiecare autoritate locală în parte dacă, în final, va primi banii conform distribuirii, în funcție de documentațiile care vor fi depuse și de alți pași birocratici care trebuie urmați în continuare, până la semnarea contractelor, în această toamnă.

Sursa foto: Captură foto Google Maps

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.