Armăsar prețios la Olteni
La sfârșitul lunii mai, cu ajutorul Ministerului Agriculturii din Ungaria și a Hergheliei de Stat Szilvásvárad, herghelia castelului Mikó din Olteni s-a îmbogățit cu armăsarul de rasă Kisbéri-metis, numit Szemafor Széltoló. Animalul de reproducție, adus în judeţul Covasna de la Herghelia de Stat din Szilvásvárad, este unul dintre ultimii armăsari de montă pe linia genealogică Kisbér, rasă ce îşi are originea din Olteni.
Linia de sânge Trakehnen s-a întors la Olteni
“Szemafor Széltoló depășește semnificația repatrierii liniei genealogice de campion mondial, el reprezintă o colaborarea transfrontalieră, o gândire și planificare comună. Mulțumim domnului Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe și domnului Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, prin intervenția cărora dr. Nagy István, ministrul Agriculturii din Ungaria, a donat comunei noastre armăsarul Szemafor Széltoló” - a declarat Fodor István, primarul comunei Bodoc.
Szemafor Széltoló, un cal de rasă Kisbéri, s-a născut în anul 2008. A participat și la o competiție sportivă, în cazul său aceasta însemnând sărituri peste obstacole. A concurat în echipă cu un călăreț la categoria de vârstă junior pe terenuri de 125 cm, ceea ce sugerează un grad înalt de manevrabilitate și în același timp performanțe ridicate. Strămoșii lui au fost sportivi de elită, care au concurat la mai multe competiții mondiale, inclusiv la Olimpiada de la Amsterdam.
„Prin încrucișări și printr-o muncă de reproducere consecventă, consider că au apărut din nou exemplare care pot să își reprezinte cu vrednicie predecesorii” - a subliniat Cseri Dávid, directorul Hergheliei de Stat din Szilvásvárad, în timpul vizitei sale la Olteni.
El a adăugat că, simultan cu reformarea sectorului ecvestru din Ungaria, este la fel important să se acorde atenție și Ținutului Secuiesc. „A lucra zilnic pentru dezvoltarea culturii ecvestre maghiare și, implicit, pentru creșterea de cabaline, este pentru mine o vocație. Desigur, marile herghelii din Transilvania au făcut și ele parte din această cultură ecvestră, oferind mulți cai de renume mondial, iar, astfel, datoria noastră este să oferim tot sprijinul hergheliilor de aici pentru ca ele să prindă din nou viață.” Referindu-se la sporturile ecvestre din Ținutul Secuiesc, directorul a completat: „Dacă mă uit la ultimii zece ani, pot spune că există personalități determinante care au luat în mâinile lor soarta vieții ecvestre, cea a creșterii cailor și cea a sporturilor ecvestre și, cu un pic de suport profesional din partea statului maghiar, au încercat să reînvie acest sector, redându-i vechea strălucire și reputație. Cred că trebuie să cultivăm moștenirea strămoșilor noștri, mai ales acolo unde au existat herghelii de succes. Acest lucru se poate realiza în aceste locuri, prin reproducerea de cai. Acest lucru va fi benefic nu numai vieții sportive a comunei și a regiunii, ci și dezvoltării turismului.”
Ministrul Agriculturii din Ungaria în județul Covasna
În numele comunei Bodoc și al Consiliul Județean Covasna, primarul Fodor István și președintele Consiliului, Tamás Sándor, au adresat o scrisoare de mulțumire ministrului Agriculturii, dr. Nagy István, pentru sprijinul acordat, evidențiind munca depusă în favoarea dezvoltării sectorului agrar din bazinul carpatic.
„Vă mulțumim că ați acordat o atenție deosebită viitorului creșterii de cabaline în Ținutul Secuiesc, și în cadrul acestuia, dezvoltării hergheliei din ferma noastră de la castelul Mikó din Olteni. Ca urmare a intervenției și donației Dumneavoastre generoase, genealogia de Trakehnen din Olteni a fost readusă”, au menţionat aceştia, adresându-i ministrului Agriculturii invitația de a participa, împreună cu atelaje maghiare, la Concursul Internațional de Atelaje ce va fi organizat la Olteni în perioada 2-4 iulie a.c. De la Szilvásvárad vor participa la concurs două atelaje cu patru cai și un atelaj cu doi cai, care se pregătesc pentru Campionatele Europene de la Budapesta. Prețiosul armăsar Szemafor-Széltoló va fi prezentat vineri, 2 iulie în cadrul acestui eveniment de către dr. Nagy István, care a acceptat invitaţia.
De la Olteni la Cupa Mondială
Herghelia Maghiară Regală din Kisbér a închiriat în anul 1931 un armăsar de culoare galben închis, numit Lotse, de la Emil Schmutzler, ultimul proprietar al castelului Mikó din Olteni și al hergheliei Trakehnen. Tatăl calului a fost fiul lui Tempelhüter, armăsarul legendar al hergheliei Trakehnen. Ajungând la Kisbér, acesta a primit calificativul de armăsar de rasă sub numele de Lobogó. A fost eutanasiat în 1953 din cauza vârstei înaintate. Dintre descendenții săi au fost crescuți 3 armăsari, însă linia genealogică pe ramura paternă s-a pierdut în anul 1968. Pe linia maternă, genealogia Lobogó se regăseşte și în Szemafor Széltoló. Aceasta este istoria stabilirii în Ungaria a acestei rase originare din localitatea Olteni.
Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna