Arafat: Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane, interzise, ca urmare a cazurilor de coronavirus
Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus.
Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.
Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor.
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie.
”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”
Autorităţile române au decis, de asemenea, sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.
De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social.
Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI.
Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.
„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat.
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.
Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar şi pentru aflate n izolare, dar care nu se pot autosusţine.
Răspunzând unor întrebări, Raed Arafat a precizat că interdicţiile vor viza şi meciurile de fotbal, dar şi spectacolele, dacă implică mai mult de 1.000 de persoane.
„Perioada de impunere a măsurii de interdicţie (..) este până în 31 martie când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, putem să luăm o măsură de sistare a acestei măsuri. Dacă riscul mai există, măsurile acestea pot fi prelungite pentru încă o perioadă. (...) Ştim şi ne cere scuze că această măsură va produce, poate unele nemulţumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire şi sperăm că o să avem înţelegerea tuturor celor care sunt implicaţi”, a adăugat secretarul de stat.
Raed Arafat a reiterat recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii români aflaţi în ţară către zonele afectate de virus, dar şi cele ale româniilordin zonele afectate , către România, arătând că astfel aceştia din urmă îi pun în pericol de infectare pe cei dragi.
„Bineînţeles, această situaţie este temporară, cetăţenilor români care vin din zonele afectate şi se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare. Declararea la intrarea la graniţă de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidenţa legii penale ca declaraţie falsă” a spus Raed Arafat.
Acesta a amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.
Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.
Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.
News.ro