ACTUALITATE 15 iulie 2015

Aproape jumătate dintre locurile oferite de şcolile profesionale din Covasna au rămas neocupate

de Agerpres | 777 vizualizări

Aproape jumătate dintre locurile oferite de şcolile profesionale din judeţul Covasna au rămas neocupate după prima rundă de înscrieri, pentru cea de-a doua rundă fiind disponibile aproape 350 de locuri, a declarat, miercuri, inspectorul şcolar general interimar, Kiss Imre.

Potrivit acestuia, la liceele teoretice au rămas vacante doar 27 de locuri, la cele tehnologice 141 de locuri, iar la cele vocaţionale 54 de locuri, ceea ce dovedeşte că majoritatea elevilor covăsneni nu sunt interesaţi de şcolile de meserii, în ciuda şanselor mai mari de a-şi găsi un loc de muncă după absolvire.

Majoritatea locurilor disponibile la învăţământul profesional sunt în clasele cu profil de prelucrare a lemnului, industria textilă şi pielărie, construcţii şi instalaţii electrice, iar cele mai puţine în clasele de mecanică auto, turism şi alimentaţie publică.

Prof. Kiss Imre a declarat că în anumite şcoli s-au înscris un număr aproape dublu de elevi faţă de numărul de locuri oferite, prin urmare candidaţii au fost departajaţi pe baza unei probe de concurs. Spre exemplu, la Liceul Tehnologic „Ápor Péter” din Târgu Secuiesc s-au înscris 41 de elevi pe 28 de locuri la turism şi alimentaţie publică, iar la mecanici auto au fost 34 de elevi pe 14 locuri.

Interes a existat şi pentru clasele de bucătari şi ospătari de la Liceul tehnologic „Constantin Brâncuşi” şi mecanici auto de la Liceul tehnologic „Puskas Tivadar” ambele din Sfântu Gheorghe, unde au fost înscrişi 32 de elevi pe 28 de locuri, respectiv de 28 de elevi pe 14 locuri.

„Suntem una dintre şcolile care dau cei mai puţini şomeri şi asta datorită specializărilor pe care le oferim. Elevii noştri îşi găsesc de lucru nu neapărat în Sfântu Gheorghe, aici e mai greu, dar au specialităţi bune, bucătar, ospătar, cofetar, cosmeticiene, coafeze, frizeri şi îşi găsesc de lucru în Braşov sau în satele de unde provin, iar cei mai buni, în străinătate. Din păcate, cei care pleacă din ţară nu se prea întorc acasă şi iată că noi pregătim forţă de muncă calificată pentru străinătate”, a declarat Rodica Pârvan, directoarea Liceului tehnologic „Constantin Brâncuşi”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.