Aproape 700 de persoane vor păzi secţiile de vot
Paza celor 256 de secţii de vot normale şi 48 speciale din judeţ va fi asigurată de efective numeroase formate din poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU), poliţişti comunitari sau angajaţi ai serviciilor de paşapoarte şi evidenţa populaţiei, în timp ce eventualele nereguli electorale pot fi sesizate de cetăţeni la numărul unic de urgenţă 112.
Adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), comisarul şef Silviu Stoenescu, spune că în total pentru paza secţiilor de vot vor fi mobilizaţi 475 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti comunitari şi aşa mai departe, în timp ce în acţiunile de menţinere a ordinii publice vor fi implicaţi alţi 185 de poliţişti şi jandarmi. Dintre toţi aceştia, 500 sunt poliţişti, singurii care nu vor ieşi în stradă în ziua alegerilor fiind cei de la rezerva de intervenţie şi echipele de cercetare a evenimentelor.
„Deşi efectivul este numeros, am dimensionat totul pentru ordine publică astfel încât să nu fie probleme. Nu va fi afectată capacitatea de intervenţie”, a spus Stoenescu.
Pe durata procesului electoral, poliţiştii vor verifica şi sesizările venite de la cetăţeni sau politicieni, în timp ce un angajat al Serviciului de Apel Unic se va ocupa separat de preluarea apelurilor semnalate prin 112.
Dintre cele 48 de secţii speciale, în Sfântu-Gheorghe acestea se vor regăsi la Spitalul Judeţean şi în sala de aşteptare pentru clasa I a Gării, la gările din Ozun şi Întorsura Buzăului, la Covasna la Spitalul de Cardiologie şi două hoteluri, plus la primării sau case de cultură în comune.
„Am luat legătura cu factorii de conducere din staff-urile de campanie electorală, le-am explicat despre campania privind eventualele nereguli electorale şi am avut deschidere din partea lor, au spus că vor respecta legea”, a spus şeful IJP, com. şef Corneliu Câmpeanu.
Buletine expirate de 20 de ani
În ceea ce priveşte cărţile de identitate expirate, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei pe zona Sfântu-Gheorghe şi 17 comune, Tok Laszlo, a afirmat că în total la nivelul acestor localităţi un număr de 1.953 de persoane dintr-un total de 105.000 au buletinele expirate.
În majoritatea cazurilor este vorba despre faptul că oamenii au plecat în străinătate şi nu s-au mai întors să-şi reînnoiască actele, unii dintre ei având buletinul expirat şi de 20 de ani. Pentru a reînnoi aceste acte, Serviciul de Evidenţa Populaţiei şi-a prelungit programul de lucru până la ora 20 de luni până vineri şi angajaţii vor fi prezenţi la muncă şi în data de 22 noiembrie şi 6 decembrie. Solicitările pentru actualizarea buletinelor nu sunt însă prea mari, cel puţin deocamdată. La sfârşitul săptămânii trecute poliţiştii de la Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Rural din Târgu-Secuiesc împreună cu poliţiştii de la cinci posturi de poliţie au acţionat în comuna Sînzieni pentru identificarea şi punerea în legalitate a cetăţenilor care au acte de identitate expirate.
Cu această ocazie au fost verificate 53 de persoane, din care 23 aveau acte de identitate expirate. Dintre aceştia 7 au fost puşi în legalitate. De asemenea, poliţiştii au constatat că 6 persoane din cele cu acte de identitate expirate sunt plecate în străinătate, 4 se află în alte localităţi din ţară şi două muriseră. În urma acţiunii au fost aplicate şi 6 sancţiuni contravenţionale la OUG nr. 97/2005, în valoare de 150 lei. Pe durata campaniei electorale, poliţiştii derulează o campanie de informare „Votul ilegal înseamnă închisoare”, în cadrul căreia îi va informa şi conştientiza pe oameni despre riscurile votului ilegal.
În acest sens în judeţ vor fi lipite 1.000 de afişe şi vor fi împărţite 8.000 de fluturaşi despre votul corect, iar poliţiştii din cadrul Biroului de prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate vor derula activităţi preventive în tot judeţul.
Ana Sidon
Foto: Mediafax