ACTUALITATE 26 martie 2009

Aproape 200 de km de drum vor fi asfaltaţi în următorii 2-3 ani

de Covasna Media | 589 vizualizări
Conducerea Consiliului Judeţean Covasna (CJ) estimează că în următorii doi-trei ani vor fi asfal taţi 85 de km de drum comunal şi alţi 95 de km de drum judeţean, pe porţiuni importante din punctul de vedere al circulaţiei din judeţ. În primă fază, preşedintele CJ, Tamas Sandor, a subliniat că dorinţa lor este de a plăti toate datoriile care au rămas neachitate la drumuri, pentru ca ulterior să finalizeze toate construcţiile şi proiectele aflate în stagnare, plus pregătirea altora noi. Pe lângă elaborarea unor noi proiecte, în următoarea perioadă vor fi asfaltate mai multe drumuri comunale, cum ar fi tronsoanele Icafalău-Cernat, Zăbala-Tamaşfalău, Tălişoara-

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna (CJ) estimează că în următorii doi-trei ani vor fi asfal taţi 85 de km de drum comunal şi alţi 95 de km de drum judeţean, pe porţiuni importante din punctul de vedere al circulaţiei din judeţ.

Datoriile, pe primul loc

În primă fază, preşedintele CJ, Tamas Sandor, a subliniat că dorinţa lor este de a plăti toate datoriile care au rămas neachitate la drumuri, pentru ca ulterior să finalizeze toate construcţiile şi proiectele aflate în stagnare, plus pregătirea altora noi.

Pe lângă elaborarea unor noi proiecte, în următoarea perioadă vor fi asfaltate mai multe drumuri comunale, cum ar fi tronsoanele Icafalău-Cernat, Zăbala-Tamaşfalău, Tălişoara-Brăduţ, precum şi o parte din drumurile comunale din Lemnia de Sus, Lemnia de Jos şi Brateş. Pentru facilitarea circulaţiei spre Angheluş şi Bodoc în curând vor începe şi lucrările de reabilitare a acestor tronsoane de drumuri.

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, din banii pe acest an alocaţi prin HG 577 autorităţile judeţene vor distribui fonduri şi pentru tronsoanele judeţene, nu doar comunale. Suma disponibilă din această sursă, pentru acest an, se ridică la 16.772.000 de lei.

Printre proiecte se află şi reabilitarea tronsoanelor Micfalău-Hatod-Baraolt, care ar facilita circulaţia spre Harghita. Potrivit promisiunii ministerului de resort, şi drumul Braşov-Miercurea Ciuc va fi reabilitat în viitorul apropiat, iar lucrările în judeţul Covasna vor începe în 2010.

De asemenea, conducerea judeţului poartă discuţii cu vecinii din Braşov pentru reabilitarea podului peste Olt (Ilieni – Pod Olt), întrucât acesta este vechi şi depăşit de vremuri şi condiţiile de trafic.

Conform lui Tamas Sandor, unul dintre proiectele finalizate şi depuse la ADR Centru este cel pentru reabilitarea DJ 121 Covasna – Târgu-Secuiesc, iar tronsonul Târgu-Secuiesc – Balvanyos – Bixad este în faza de proiectare.

„În luna iunie 2008 nu exista nici măcar un singur proiect care viza reabilitarea drumurilor judeţene. Elaborarea proiectelor este un proces care necesită destul de mult timp: în cele şase luni trecute am realizat două proiecte, iar încă cinci sunt în fază de elaborare”, a declarat Tamas Sandor.

Şeful CJ spune că şi dacă investiţiile propuse a fi realizate pentru drumuri nu vor putea fi realizate din sumele acordate de stat, administraţia judeţeană va asigura implementarea acestor programe prin contractarea unui credit.

Reţeaua de drumuri publice a judeţului Covasna are o lungime de 835,60 de km, iar alocaţia bugetară pentru execuţia lucrărilor pe drumurile judeţene în anul 2009 este de 4,25 milioane de lei, bani despre care autori tăţile spun că ar ajunge pentru 5 km de drum. Din cei 4,25 de milioane de lei, 1,3 ar ajunge pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor, tot atâta pentru întreţinerea curentă pe timp de vară – plombări, reparaţii drum pietruit, întreţinere şi reparaţii podeţe şi poduri -, iar puţinul care ar rămâne ar ajunge pentru acoperirea a 5 km de drum.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.