APM Covasna a emis autorizațiile pentru împușcarea a peste 50 de urși
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a emis autorizațiile de extragere pentru 54 de urși în anul 2025. Cota rămâne aceeași ca în anul anterior. Conducerea instituției ne-a spus că procesul intentat de organizațiile pentru protecția animalelor, care au contestat legalitatea acestor autorizații, a fost câștigat definitiv.
La începutul acestui an, reprezentanții organizațiilor implicate în combaterea abuzurilor au inițiat procese pentru contestarea deciziilor cu privire la autorizaţiile de recoltare a urșilor.
„S-a câștigat definitiv procesul. Marți am primit hotărârea Curții de Apel prin care a fost respins și recursul și am câștigat procesul cu cei de la Alianța pentru Combaterea Abuzurilor de la Brașov. Noi am dat toate autorizațiile de extragere la asociațiile de vânătoare și urmează ca luna următoare să fie extrași o parte din ei. În total avem 54 pentru anul 2025. Se păstrează aceeași cotă din 2024. Anul trecut, la nivel de țară, au fost 426 și s-au împușcat numai 386 sau 387. Deci sunt județe în care nu s-au împușcat”, ne-a spus, miercuri, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu.
Cazuri recente de atacuri ale urșilor
Marți, în localitatea Zăbala, un urs a provocat pagube într-o gospodărie și a omorât mai multe oi. Comisia a intervenit și a decis extragerea acestuia.
„Colegii au fost chemați pentru că a fost pagubă – a omorât oi. Și am înțeles că în momentul în care paznicul a vrut să-l scoată din gospodărie, s-ar fi repezit către el și n-a vrut să plece. S-a constituit comisia și a fost recoltat. Alte cazuri similare nu am avut anul acesta dar a fost și un atac la om la Aita Medie, în care a fost acel cioban care a fost mușcat de urs. S-a întâmplat acum o lună și ceva. Omul a fost internat în spital și a depus la noi dosarul pentru a fi despăgubit”, ne-a mai spus Gheorghe Neagu.
În ultimele săptămâni, autoritățile au înregistrat șapte cazuri de pagube provocate de urși. Atacurile au vizat păsări, oi, capre și stupine. Autoritățile îi avertizează pe localnici să dea dovadă de prudență, deoarece urșii au început să apară tot mai des în apropierea gospodăriilor.
Deși prezența urșilor în zonele locuite rămâne o problemă, valoarea totală a pagubelor provocate în județul Covasna a scăzut semnificativ în 2024 – cu peste 509.000 de lei față de anul trecut, ceea ce înseamnă o reducere de peste 46%.
Autoritățile susțin că în județul Covasna trăiesc peste 2.000 de exemplare de urs, mai mult decât ar putea suporta teritoriul.
Un bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna arată că, anul trecut, autoritățile au transmis un număr de 99 de mesaje de avertizare prin sistemul RO-Alert. Dintre acestea, 89 au avut legătură cu prezența urșilor în zonele locuite.
În vara anului trecut, autoritățile centrale au decis ca în anii 2024 şi 2025, să fie împușcate 426 exemplare de urs brun - nivelul de prevenţie la nivel naţional şi 55 exemplare - nivelul de intervenţie pe țară.
Mai multe amănunte despre conflictul om-urs în județul Covasna puteți citi AICI - „Campanie CovasnaMedia. Cu lupa, în lumea urșilor din județul Covasna”.