ACTUALITATE 3 august 2022

Apel de propuneri pentru realizarea unei statui a lui Petőfi Sándor la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 970 vizualizări

La inițiativa Fundației pentru Presa Maghiară din judeţul Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe organizează licitație pentru realizarea unei statui în mărime naturală a poetului Petőfi Sándor. 

Licitația este deschisă și publică și se adresează tuturor artiștilor care - eventual în colaborare cu un arhitect care proiectează zona pentru statuie - se angajează să îndeplinească sarcina anunțată în licitație.

Amplasamentul operei de artă propuse este zona neamenajată dintre clădirea cu numărul 46-56 de pe str. 1 Decembrie 1918 și blocul 6 (viitorul Parc Petőfi), vizavi de strada Arany János. 

Statuia sau compoziția sculpturală a lui Petőfi trebuie să îndeplinească o condiție de bază: trebuie să reflecte atașamentul lui Petőfi față de orașul Sfântu Gheorghe, așa cum se exprimă într-o scrisoare către soția sa, Szendrey Julia, datată 29 iulie 1849: „Am scris în scrisoarea anterioară că peisajul rural din Miercurea Ciuc şi Târgu Secuiesc este frumos; cel din Sfântu Gheorghe este poate chiar mai frumos, și îmi place mai mult orașul. Îl vom examina mai atent dacă vom călători împreună prin Covasna, ca niște rândunele care încearcă să-și facă cuibul”.

Lucrarea trebuie să fie realizată sub forma unei sculpturi portret în bronz în lungime de 5/4 (220 cm), realistă în reprezentarea sa, dar modernă în formulare.

Până pe 31 octombrie 2022, artiştii trebuie să depună propunerile la Biserica Unitariană (str. Kós Károly nr. 2), iar acestea trebuie să conţină un plan de 80 cm, pe toată lungimea, din ipsos alb (nepatinat), cu un soclu la scară, o mostră de cap de ipsos la scară 5/4 și un model sau o schiță la scară 1/50 a împrejurimilor imediate care să arate amplasarea operei de artă în mediul său. De asemenea, se solicită o descriere detaliată a lucrării, bugetul necesar pentru realizarea acesteia și un calendar de construcție adaptat la data de livrare de 10 iulie 2023. Având în vedere că identitatea solicitantului este confidențială în timpul procesului de evaluare, în lucrările trimise nu pot fi incluse informații sau semne de identificare a artistului. Înainte de depunerea dosarului, vă rugăm să ne contactați telefonic la numărul 0740071036.

Rezultatele apelului vor fi anunţate cel târziu pe 30 noiembrie 2022, iar data dezvelirii operei de artă este 29 iulie 2023.

Între câștigătorul concursului și organizator se va încheia un contract separat, în care se vor stabili termenii și condițiile de execuție globală a lucrării și remunerația. Câștigătorii premiilor al doilea și al treilea vor primi câte un premiu de 500 de euro fiecare.

Mai multe informații despre acest concurs de lucrări pot fi găsite AICI.

(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.