ACTUALITATE 18 ianuarie 2010

Anul trecut, poliţiştii covăsneni au recuperat 84% din maşinile furate

de Covasna Media | 621 vizualizări
18ian2010-hotPotrivit statisticilor întocmite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, în 2009, în Covasna au fost furate 25 de autovehicule. De la motociclete, ATV-uri sau autoturisme şi până la camioane de mare tonaj. Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au reuşit să recupereze 21 dintre acestea. Câteva dintre ele valorau între 40.000 şi 70.000 de euro. Se pare că hoţii nu sunt mofturoşi atunci

18ian2010-hotPotrivit statisticilor întocmite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, în 2009, în Covasna au fost furate 25 de autovehicule. De la motociclete, ATV-uri sau autoturisme şi până la camioane de mare tonaj. Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au reuşit să recupereze 21 dintre acestea. Câteva dintre ele valorau între 40.000 şi 70.000 de euro. Se pare că hoţii nu sunt mofturoşi atunci când vine vorba de furat. Iau orice. De la „banalele” Dacii şi până la maşini de lux, care valorează zeci de mii de euro. Le vând apoi la preţuri subevaluate amatorilor de chilipiruri. Spre exemplu, un ATV furat anul trecut din Chilieni, care valora 18.000 de euro, a fost găsit de poliţiştii covăsneni la un bărbat din Râşnov. Plătise hoţilor doar 10% din valoarea lui, adică 1.800 de euro. Alţi doi tineri din Zăbala au furat o maşină din Târgu Secuiesc, iar după ce au revopsit-o şi au schimbat seria şasiului, i-au falsificat actele şi au vândut-o pentru piese de schimb în Baia Mare. Nu au câştigat foarte mulţi bani la acestă afacere, pentru că maşina era mai veche, dar, totuşi, au ieşit în profit.

Când cumpăraţi o maşină, mergeţi la R.A.R.

Există o singură metodă sigură pentru a vă proteja de ţepe. Înainte de a bate palma cu vânzătorul, mergeţi împreună la Registrul Auto Român. Specialiştii de aici vor face nişte verificări, apoi vă vor elibera un certificat de autenticitate sau o dovadă de identificare a autoturismului. Această etapă este obligatorie la schimbarea proprietarului unui autoturism şi trebuie oricum parcursă.

În cazul în care cumpăraţi o maşină second hand, mai aveţi o soluţie la îndemână pentru a vedea dacă respectivul autoturism este furat sau nu. Inspectoratul General al Poliţiei Române a creat o bază de date cu maşinile furate, care poate fi accesată de oricine pe internet, la adresa www.igpr.ro/furtauto/furtauto.aspx. Această metodă poate da rezultate doar dacă nu au fost modificate seriile de identificare ale automobilului, apoi falsificate actele. De cele mai multe ori, falsurile sunt foarte bine realizate şi numai un specialist îşi poate da seama dacă ceva este în neregulă. Aşa că, mai bine mergeţi la R.A.R..

Cum să vă protejaţi de hoţi

De cele mai multe ori, infractorii profită de neglijenţa victimelor. Nu puţine sunt situaţiile când autoturismele sunt lăsate descuiate peste noapte, uneori chiar cu cheile în contact. Unii proprietari de autovehicule parchează în locuri neamenajate, nepăzite şi neiluminate, ceea ce favorizează hoţii.

Pentru a vă proteja de spărgători, poliţiştii vă sfătuiesc să vă instalaţi pe autoturisme sisteme de alarmare şi antifurt. Acestea descurajează infractorii. De asemenea, este bine să nu lăsaţi la vedere obiecte tentante. Atunci când părăsiţi maşina, chiar şi pentru câteva minute, nu lăsaţi cheile în contact şi încuiaţi portierele. Nu lăsaţi actele maşinii în interior şi asiguraţi-vă că aveţi acasă o fotografie a autoturismului. În cazul în care veţi fi victima unui furt, acestea vor fi extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi regăsirea maşinii dumneavoastră. Aveţi încredere în experienţa poliţiştilor şi anunţaţi furtul cât mai rapid posibil, la numărul de urgenţă 112.

Dumitru Ungureanu

Biroul de presă al I.P.J. Covasna

Teme articol: furt maşini sfaturi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.