Antal Árpád: Aştept ca prefectul să mă someze să respect limba maghiară
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a declarat, luni, că aşteaptă ca Prefectura Covasna să-şi îndeplinească în mod corect atribuţiile şi să vegheze în egală măsură la respectarea legii atât în ce priveşte folosirea limbii române în spaţiile publice, cât şi a celei maghiare.
Antal Árpád a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că de-a lungul timpului a primit din partea Prefecturii câteva sute de somaţii privind nerespectarea limbii române, dar nici măcar una privind lipsa inscripţionării în limba maghiară.
„Eu mă aştept la un lucru de la fiecare prefect, fără să dau vreun nume – să vegheze asupra limbii maghiare în aceeaşi măsură precum veghează asupra limbii române. Eu încă nu am văzut niciun prefect în judeţul Covasna care să îmi scrie o adresă că a găsit o stradă în Sfântu Gheorghe inscripţionată doar în limba română. Sau nu am găsit nici un prefect care să îmi spună că îl deranjează că liceul X sau Y e inscripţionat doar în limba română. (...) Aştept o adresă de la prefect în care mă somează să respect limba maghiară. Nu am primit o asemenea adresă de la niciun prefect, dar am primit sute de adrese privind respectarea limbii române”, a declarat Antal Árpád.
Primarul a mai spus că este de acord cu prefectul Marius Popica în ce priveşte faptul că „a fi bun maghiar sau secui nu înseamnă a fi împotriva românilor”, apreciind că acest lucru este valabil şi în sens invers, respectiv „a fi un bun român nu înseamnă să fii antimaghiar”.
Prefectul Marius Popica a transmis vineri, prin intermediul presei, un mesaj către autorităţile locale, politicienii şi cetăţenii judeţului Covasna în care menţionează că respectarea legii nu este opţională şi subliniază că dialogul deschis, respectul şi toleranţa reprezintă temelia unei bune convieţuiri interetnice.
„Trebuie să fim sinceri unii cu alţii, să ne respectăm unii pe alţii. Deoarece, ca să fii un bun maghiar sau secui nu trebuie să fii antiromân şi invers, este loc pentru toată lumea. Ca să facem gesturi patriotice nu trebuie să încălcăm legea, căci atunci când fac un gest trebuie să mă gândesc dacă nu îl deranjez pe cel de lângă mine”, a afirmat prefectul Marius Popica, într-un comunicat de presă, în care s-a referit, printre altele, la arborarea ilegală a steagurilor secuieşti pe instituţiile publice, precum şi la nerespectarea în ce priveşte inscripţionarea în limba oficială a statului român.
Potrivit legii 215/2001 a administraţiei publice locale, cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale îşi pot folosi limba maternă în localităţile în care ponderea lor depăşeşte 20%.