ACTUALITATE 14 decembrie 2016

ANRE: Energia electrică pentru populație se va ieftini cu până la 9,04% în 2017

de Covasna Media | 1851 vizualizări

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2017, tarifele urmând a scădea cu până la 9,04%.

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, față de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% și 9,04%”,  precizează ANRE, într-un comunicat emis miercuri.

Astfel, tarifele de distribuție pentru consumatorii casnici clienți ai Enel Distribuție Banat scad cu 9,04%, în timp ce pentru clienții Enel Distribuție Dobrogea scad cu 6,36%, scrie News.ro.

În cazul clienților E-Distribuție Muntenia (fosta Enel), aceste tarife scad cu 8,37%, iar pentru consumatorii casnici clienți ai E.ON Moldova Distribuție tarifele scad cu 3,80%.

Pentru consumatorii casnici clienți ai CEZ Distribuție, tarifele scad cu 4,55%, pentru cei ai Electrica Distribuție Muntenia Nord - cu 7,92%, iar pentru Electrica Distribuție Transilvania Nord cu 5,98%.

Pentru consumatorii casnici clienți ai Electrica Distribuție Transilvania Sud, scăderea este de 3,87%.

„La stabilirea corecțiilor valorice anuale și a tarifelor specifice de distribuție și în conformitate cu prevederile metodologiilor specifice aplicabile, ANRE ia în considerare veniturile anuale obținute de operatorul de distribuție din recuperarea contravalorii energiei electrice consumate înregistrate eronat, respectiv neînregistrate, precum și costurile anuale înregistrate cu plata contravalorii acestor cantități de energie electrică”, a precizat ANRE.

Potrivit atribuțiilor sale de reglementare, anual, până la data de 31 decembrie, ANRE are obligația aprobării tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pentru fiecare operator de distribuție concesionar, în parte.

„Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuție va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distribuție, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări și că va avea un efect antiinflaționist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor”, adaugă reprezentanții ANRE.

De asemenea, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat miercuri un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate precum și a condițiilor de aplicare a tarifelor reglementate și a tarifelor Componenta de Piață Concurențială.

„Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu circa 6,47% față de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuție a energiei electrice aprobate în ședința de astăzi, precum si reducerii prețului de achiziție a energiei electrice din contractele reglementate”, precizează ANRE.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a prețurilor energiei electrice pentru populație de la 31 decembrie 2017, în condițiile în care, în prezent, 70% din prețul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piața liberă și 30% este preț reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piața liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 și la 90% de la 1 iulie.

Liberalizarea prețurilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor să intre pe o piață dominată în prezent de patru companii, care dețin cele opt distribuții regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea), E.ON (Moldova) și CEZ (Oltenia).

(profit.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.