ACTUALITATE 3 noiembrie 2015

Aniversarea intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599

de Covasna Media | 599 vizualizări

În cadrul celei de a XXVI-a ediții a manifestării „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, a avut loc o întâlnire emoționantă în fața bustului lui Mihai Viteazul de la Brețcu. Elevii claselor primare de la Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu, sub îndrumarea învățătoarelor Doina Moroianu și Maria Movileanu, au interpretat cântece și au recitat versuri potrivite momentului.

„Deosebit a fost tot momentul; pe frigul de afară, inimile copilașilor ne-au încălzit” – a spus Doina Moroianu. Micii copii au fost însoțiți de părinți şi bunici, dar au fost prezente şi doamnele Ileana Badiu, Alina Andrei și doamna consilier local Oana Miron. Membrii fundației au dăruit câte o ciocolată, iar d-na Elena Ciobanu a împărţit fiecărui elev un exemplar din cartea „Nu uita că ești român!” – cântece și poezii patriotice – Editura Agaton, Făgăraș 2013. „Aceste cărți, adevărate lecții de istorie, le-am văzut în altă părți, dar n-am sperat ca vreodată să ajungă în mâinile noastre” – Doina Moroianu. Gazdele noastre i-au servit pe toți cei prezenți cu cozonac. Chiar dacă vântul ne-a șuierat pe la urechi și s-a jucat prin părul nostru, chiar dacă frigul ne-a pătruns corpul, sufletele noastre sau înălțat, împreună, spre memoria gloriosului nostru înaintaș.

Un alt scop al nostru a fost vizitarea satului Poiana Sărată cu obiectivele sale, localitatea fiind o punte de legătură, o zonă de interferență între două regiuni aflate pe versanți diferiți, altfel spus „este capătul unui lanț de sate mocănești din care fac parte și Brețcu, Zăbala, Covasna” – Ciprian Hugianu. Am vizitat biserica ce a fost ctitorită de protopopul Ion Rafiroiu, pe când conducea protopopiatul Tg. Secuiesc și unde preotul paroh Lăzărel Sinel ne-a binecuvântat și ne-a spus istoria locului, a comunităţii românești stabilite acolo. Satul a fost de două ori ras de pe fața pământului, în cele două conflagrații mondiale și tot de-atâtea ori a renăscut, lăsând în urmă pentru viitorime locuri spre adâncă și pioasă cinstire. Am depus o jerbă la troița locotenentului erou Nicolae Macarie, prima jertfă adusă pământului românesc în 14 august 1916 și am păstrat un moment de reculegere la Cimitirul eroilor din primul Război mondial. Despre luptele de acolo și istoria zbuciumată a cimitirului şi despre acţiunile creștine ale românilor ne-a vorbit dl. prof. pensionar Gheorghe Țuțuianu. Tot dânsul, director 32 de ani la școala din sat, ne-a purtat prin viața satului de la înființare până în prezent, cu preocupările locuitorilor, meşteşugăreşti, culturale, tradiționale, sat cu un folclor bogat și cu numeroase personalități naționale (ex. Ghiță Pop). Am aflat că ing. Ciprian Hugianu are în pregătire o monografie a satului care va fi lansată cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la intrarea Armatei Române în Poiana Sărată (în Primul Război Mondial)

Am vizitat apoi biserica cu hramul Sfinții Constantin și Elena, construită de Constantin Codreanu, patronul firmei Trans – Codreanu, care ne-a asigurat și deplasarea în această zi. Biserica impresionează prin construcția amplă, înaltă și pictura, încă neterminată, dar care te cheamă la rugăciune și meditație, aducând pace și liniște în sufletele celor care-i trec pragul.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil ca această zi să ne aducă mai aproape de trecutul glorios al neamului nostru, să putem construi împreună viitorul copiilor și nepoţilor noştri.

Comunicăm locuitorilor că duminică, 8 noiembrie la ora 11,45, după Sfânta Liturghie, pornind de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, va avea loc în Piaţa Mihai Viteazul Adunarea populară închinată patronului nostru spiritual Mihai Viteazul. Vă aşteptăm, pentru ca împreună să arătăm că ne pasa de lupta glorioasa a înaintaşilor noştri, ne pasă de prezentul nostru, ne pasa de viitorul ţării noastre România.

Preşedinte,

Prof. ing. Maria Peligrad

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.