ACTUALITATE 7 august 2020

Animalele sălbatice și daunele din primele șapte luni ale anului

de Daniela Luca | 996 vizualizări

Sute de animale domestice și zeci de hectare de culturi agricole au căzut pradă urșilor, lupilor sau porcilor mistreți 

Urșii, lupii, porcii mistreți, dar și cerbii continuă și anul acesta să producă distrugeri și pagube în gospodăriile covăsnenilor, conform datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. În total, animalele sălbatice au atacat gospodăriile și culturile de pe câmpuri  de peste 100 de ori în perioada 1 ianuarie – 31 iulie a.c.. O mare parte dintre daune au fost produse de urs. 

Bilanțul primelor șapte luni din an în domeniul pagubelor create de urs în județul Covasna înregistrează 90 de cazuri semnalate, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. 

Printre stricăciunile de anul acesta, în perioada 1 ianuarie – 30 iulie 2020, ale urșilor din județ se numără 59 de ovine, 32 de vaci, 622 de găini, 6 iepuri, 4 porci, 66 de familii de albine și 3 capre.

De asemenea, la pagube se adaugă și 7 tone de porumb, 0,68 hectare de grâu și 3 pomi fructiferi, ne-a spus directorul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, Gheorghe Neagu.

Conform acestuia, au fost și 7 cazuri în care covăsnenii au semnalat prezența lupilor. Animalul sălbatic a omorât în total 21 de bovine, se arată în bilanț. 

Totodată, mistreții au devastat 17 hectare de porumb, 1,7 hectare de cartof, 0,7 hectare de grâu și 0,65 hectare de lucernă. 

Până pe 31 iulie, s-au înregistrat de asemenea și trei cazuri în care cerbii au intrat în lanuri cu sfeclă de zahăr. Animalele sălbatice au distrus în total 1,6 hectare plantate cu această cultură.  

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat luna trecută în dezbatere publică un nou program, „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, prin care populația din județele vulnerabile la atacurile urșilor bruni va putea să își monteze garduri electrice în jurul locuințelor, al stânelor, culturilor agricole sau livezilor. Circa 1.000 de astfel de sisteme ar trebui să ajungă anul acesta la populație, se arată pe news.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.