ACTUALITATE 3 august 2022

„Anghel Saligny” la Sânzieni: alocarea de 43 de milioane de lei, considerată insuficientă

de Diana Pantelimon | 864 vizualizări

Prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny“, comuna Sânzieni, aflată la nord de Târgu Secuiesc, ar putea obține 43 de milioane de lei pentru înființare canalizare și amenajare pistă de biciclete. Suma alocată canalizării este prea mică pentru a acoperi costurile totale ale investiției, potrivit primarului Balogh Tibor.

Pentru canalizare menajeră cu stație de epurare în comună s-au alocat 39,5 milioane de lei, iar pentru amenajarea unei piste de biciclete între municipiul Târgu Secuiesc și Sânzieni, în UAT Sânzieni, 3,5 milioane lei.

Primarul comunei nu crede că suma alocată pentru canalizare va fi suficientă, deoarece prețurile au crescut din noiembrie, când s-au depus cererile de finanțare, și cresc în continuare.

„Nu suntem foarte mulțumiți. Prețurile au crescut, nu știu dacă este suficientă acea sumă pentru canalizare. Când am depus proiectul, am socotit la data respectivă. Și nu știm nici cât o să mai dureze până primim efectiv finanțarea. Acum facem din nou calculul să vedem dacă este suficient“, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul comunei Sânzieni, Balogh Tibor.

Pentru această unitate administrativ-teritorială, „cea mai urgentă pe lista de priorități este investiția în înființarea de canalizare menajeră”, am aflat de la Primăria Sânzieni în noiembrie anul trecut.

Termenul limită de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de PNI „Anghel Saligny” s-a încheiat în data de 9 noiembrie 2021.

Atunci, autoritățile din Sânzieni au depus cereri de finanțare în valoare de 113,6 milioane de lei. Acestea doreau, la vremea respectivă, să înființeze o rețea de canalizare menajeră, să extindă alimentarea cu apă, să modernizeze trei drumuri locale, să refacă un pod avariat în satul Valea Seacă și să înființeze o pistă de biciclete între Târgu Secuiesc și Sânzieni. Din păcate, dintre aceste proiecte, au trecut doar două.

„Din bugetul local nu putem face mare lucru pentru a contribui la o eventuală diferență. Nu știm ce vom face, încă nu mă pot pronunța cu o soluție“, a mai spus edilul.

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acesta se derulează în perioada 2021-2028.

La nivelul județului Covasna, Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei prin acest program. Depinde de fiecare autoritate locală în parte dacă, în final, va primi banii conform distribuirii, în funcție de documentațiile care vor fi depuse și de alți pași birocratici care trebuie urmați în continuare, până la semnarea contractelor, în această toamnă.

Sursa foto: sanzieni.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.