ACTUALITATE 7 iulie 2014

Angajaţii din Sănătate ar putea intra în grevă generală

de Covasna Media | 123 vizualizări

Angajaţii din Sănătate vor grevă generală. Oamenii nu susţin acordul semnat de liderii Federaţiei Sanitas şi Guvern, prin care salariile ar fi trebuit să fie majorate cu 10% de-a lungul următorului an. Ei spun că bonusurile acordate sunt foarte mici, iar de ele beneficiază prea puţini angajaţi. Noi proteste ar putea începe din toamnă.

După doar o săptămână în care 100 de asistenţi medicali au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii, liderii Sanitas şi reprezentanţii Guvernului semnau un acord de înţelegere. Astfel, angajaţii cu salarii sub 1.500 de lei ar trebui să primească 5% în plus de la 1 decembrie şi 5% de la 1 martie 2015. Numai că această majorare nu i-a convins pe angajaţii din Sănătate să renunţe la proteste.

„Aşa zisa creştere salarială, 5% din nimic înseamnă nimic. Cei cu salariu 900 de lei, primesc 5%, ceea ce înseamnă 45 de lei, la care se ia impozit, ceea ce înseamnă 19 lei”, spune Maria Bizo, lider de sindicat din judeţul Cluj.

Guvernul ar trebui să deblocheze şi posturile vacante din sistem. Numai că banii disponibili spitalelor sunt aceiaşi ca în 2013.

„În anumite spitale riscăm să nu se mai ia salariile, să nu mai poată lucra şi să nu mai aibă medicamente şi materiale sanitare”, spune Viorel Viţelaru, lider de sindicat din judeţul Bistriţa.

Astfel, reprezentanţii Federaţiei Sanitas din fiecare judeţ resping acordul dintre liderii de sindicat şi Guvern şi cer continuarea protestelor.

„Dacă nu vom obţine chiar nimic şi nu suntem nemulţumiţi de nimic, în luna septembrie vom porni manifestaţii care vor ajunge mai serioase”, spune Lucia Vintilă, lider de sindicat din judeţul Hunedoara.

Salariul unei infirmiere porneşte de la 680 de lei pe lună, iar o asistentă medicală primeşte de la 900 de lei. În spitalele din România lucrează aproximativ 100.000 de cadre medii, iar deficitul de personal este de 40.000 de salariaţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.