ACTUALITATE 14 martie 2018

Angajaţii Consiliului Judeţean au liber pe 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni

de Agerpres | 510 vizualizări

Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) Covasna vor avea zi liberă pe data de 15 martie, când se sărbătoreşte Ziua maghiarilor de pretutindeni, aceasta urmând să fie recuperată ulterior, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, în urmă cu aproape şapte ani, CJ Covasna a introdus în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de această zi liberă, creându-se, astfel, o bază legală.

Tamas Sandor s-a arătat nemulţumit de faptul că Senatul a respins anul trecut iniţiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată oficial ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, iar angajaţii de etnie maghiară să primească o zi liberă pentru a putea participa la manifestări.

„Noi am vrut să legiferăm cea mai importantă zi pentru comunitatea maghiară, care este 15 martie, dar Senatul, în intimitatea şi înţelepciunea sa, a respins acest demers, în preajma sărbătoririi Centenarului. Desigur, noi înţelegem şi răspunsurile mai subtile venite dintr-o parte a politicii româneşti. (...) Ne pare foarte rău acest lucru, pentru că este o palmă dată comunităţii maghiare. (...) Anul acesta sărbătorim 170 de ani de la pornirea Revoluţiei paşoptiste de atunci, de la Budapesta şi este o zi importantă. (...) În baza contractului colectiv de muncă, angajaţii instituţiei vor avea zi liberă, pe care o vor recupera ulterior. (...) Membrii comunităţii maghiare vin la sărbătoare cu inima plină, noi nu trebuie să le dăm sarmalele sau alte momeli ca să vină la sărbători. (...) Niciodată nu am avut nici mesaj şi nici gânduri rele către alte comunităţi, aşa cum s-a întâmplat la unele sărbători naţionale, când s-au auzit scandări împotriva comunităţii maghiare. (...) Eu pot să afirm că noi nu ne-am îndreptat împotriva cuiva (...), dar cu toate acestea suntem trataţi ca cetăţeni de rangul doi, suntem trataţi cu dublă măsură şi asta o să spunem cât o să putem, o să notăm, o să notificăm şi o să transmitem peste tot în lume“, a declarat Tamas Sandor, care este şi preşedintele UDMR Covasna.

Ziua maghiarilor de pretutindeni coincide cu cea a izbucnirii Revoluţiei paşoptiste în Ungaria şi este marcată, în fiecare an, printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari.

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost pavoazat încă din cursul zilei de marţi cu steaguri roşu-alb-verde, după-amiază urmând să aibă loc vernisajul unei expoziţii comemorative organizate de Institutul Balassi - Centru Cultural Maghiar.

Manifestările vor continua miercuri cu depuneri de coroane la monumentele comemorative şi la mormintele eroilor maghiari şi vor culmina joi cu o adunare populară ce va avea loc în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, la care sunt aşteptate să participe câteva mii de persoane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.