ACTUALITATE 19 februarie 2017

Amplă campanie de vaccinare a câinilor, pisicilor şi păsărilor din judeţul Covasna

de Agerpres | 1375 vizualizări

Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Covasna a demarat o amplă campanie de vaccinare a câinilor, pisicilor şi păsărilor din judeţ şi a solicitat proprietarilor acestora să îşi dea concursul pentru eficientizarea acţiunii.

Conducerea DSV Covasna menţionează că mai puţin de 50% din efectivele de câini din judeţul Covasna au fost vaccinate anul trecut împotriva rabiei, iar în cazul pisicilor procentul a fost sub 10%.

„Direcţia Sanitară Veterinară a dispus organizarea unei campanii de vaccinare de amploare, aceasta înseamnă că echipe formate din medicii veterinari de la circumscripţii şi inspectorii DSVSA vor organiza şi efectua microciparea şi vaccinarea antirabică pe teritoriul judeţului, începând cu acele localităţi unde nivelul vaccinărilor din 2016 au fost foarte scăzute. În circumscripţiile unde nivelul de vaccinare este acceptabil, acţiunea se realizează în continuare de medicul veterinar local de circumscripţie”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, proprietarii animalelor au obligaţia de a le duce la vaccinare, iar cei care nu se vor conforma sau vor refuza vor fi sancţionaţi contravenţional cu sume cuprinse între 600 şi 1.200 de lei.

„În cazul câinilor care sunt vaccinaţi pentru prima dată, acţiunea constă în implantarea microcipului pentru identificarea animalului, administrarea vaccinului antirabic, deparazitarea, eliberarea carnetului de vaccinare şi introducerea datelor în sistemul electronic naţional. Toate acestea costă în medie 30 lei pentru fiecare câine. Această sumă include inclusiv manopera microcipării. Vaccinul se asigura gratuit de DSV, iar manopera vaccinării se achită medicului veterinar tot de către DSV pe bază de decont justificativ. În cazul câinilor care anterior au fost deja vaccinaţi, deci inclusiv microcipaţi, se efectuează doar deparazitarea, vaccinarea şi reactualizarea datelor din carnetul de vaccinare şi din sistemul naţional de date. Aceasta costă în medie 10 lei pentru fiecare câine. Întrucât pisicile nu se microcipează şi nu li se eliberează carnet de vaccinare, acţiunea este mult mai puţin costisitoare. Este bine de ştiut însă că manopera se plăteşte de către proprietar”, se mai arată în comunicat.

Conducerea DSV Covasna precizează, de asemenea, că în cazul în care animalul - câinele sau pisica – a fost vaccinat de alt medic veterinar (cabinet particular, cunoştinţă sau prieten medic veterinar etc.) proprietarul are obligaţia de a informa medicul veterinar local de circumscripţie, prezentând carnetul de sănătate, pentru a fi luat în evidenţă.

Campania ţine până pe 28 februarie, dar animalele pot fi vaccinate şi după această dată, însă costurile vor fi suportate integral de către proprietari.

În cazul păsărilor, costul vaccinului şi al manoperei nu depăşesc un leu de pasăre.

„Întrucât, pe teritoriul ţării, şi nu numai, au apărut numeroase focare de pseudopestă aviară, iar efectivele de păsări din judeţ sunt vaccinate sub 50%, atragem atenţia populaţiei că vaccinarea păsărilor împotriva acestei boli este obligatorie. În cazul apariţiei bolii, ne putem aştepta la o mortalitate foarte ridicată. Boala se difuzează rapid la păsările din vecinătăţi şi chiar şi în alte localităţi. Vaccinarea păsărilor împotriva acestei boli este, de asemenea, începută. În cazul acestei acţiuni, proprietarul trebuie să suporte atât valoarea vaccinului, cât şi valoarea manoperei. Totuşi aceasta nu depăşeşte 1 leu pe pasăre. (...) În cazul în care proprietarii refuză efectuarea vaccinării sunt pasibili de sancţiune contravenţională”, se precizează în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.