ACTUALITATE 19 octombrie 2009

Amenzi ale OPC de peste 11.000 de lei pentru nerespectarea diverselor prevederi legale

de Covasna Media | 484 vizualizări

Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Covasna au efectuat, recent, controale la cinci unităţi de alimentaţie publică din judeţ, aplicând trei amenzi contravenţionale în valoare totală de 5.000 de lei.

Tematica recentelor controale a vizat modul de încadrare a produselor alimentare în data durabilităţii minimale - data limită de consum (produse perisabile din punct de vedere microbiologic), respectarea condiţiilor de depozitare si comercializare impuse de producători sau de actele normative în vigoare şi modul de etichetare a produselor alimentare.

În urma controalelor, cei de la OPC au găsit la un magazin din Târgu Secuiesc produse care nu aveau traduse în limba română informaţiile legate de caracteristicile acestora, în vreme ce la alte magazine din Sfântu Gheorghe s-au identificat produse care nu aveau indicată data durabilităţii minimale, conform prevederilor legale.

Potrivit directorului coordonator adjunct al OPC Covasna, Magdalena Rigo, termenul de valabilitate trebuia indicat prin data fabricaţiei prin extensie de 30 zile până la cea a expirării, în loc să fie trecută data până la care produsele erau valabile. Aceleaşi constroale au scos la iveală lipsa informaţiilor referitoare la condiţile de depozitare.

Lipsa informaţiilor în limba română, sancţionată

Controalele OPC, care au inclus şi supermarketurile, au constatat că la un astfel de magazin mai multe produse aveau diferenţă între preţul indicat pe produs şi cel specificat la raft. OPC Covasna avertizează că această abatere se consideră practică comercială incorectă şi se sancţionează cu o amendă contravenţională minimă de 3.000 lei.

O altă tematică a inspectorilor OPC a prevăzut controale referitoare la respectarea prevederilor legale în comercializarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor din fructe şi a piureului de castane îndulcit. În acest sens, au fost verificaţi 22 de operatori economici, iar la şase unităţi s-au constatat abateri de la prevederile legale, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare de 2300 de lei.

Controalele au urmărit starea ambalajelor, încadrarea produselor în cantitatea netă declarată şi în data durabilităţii minimale/data limită de consum, parametrii de calitate prevăzuţi în actele normative şi cei declaraţi de producători, precum şi conţinutul de dioxid de sulf, ingredient alergen în concentraţie de 10 mg/kg sau litru, exprimat în SO2.

La mai mulţi operatori din Sfântu Gheorghe, cât şi în mediu rural, s-a constatat că pe eticheta produselor nu erau specificate adresele complete ale producătorilor şi tratamentul termic aplicat la producerea gemurilor, denumirile produselor, ingredientele, termenele de valabilitate şi nu se specificau adaosurile de zahăr pentru 100 g de produs finit. Probleme au fost găsite şi la afişarea preţurilor de vânzare şi a celor pe unitatea de măsură, în sensul neafişării de preţuri.

Într-o acţiune de verificare a articolelor de pescuit, au fost verificate şase unităţi din care la cinci s-au constatat abateri de la prevederile legale, aplicându-li-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 4100 lei, respectiv un avertisment.

Controalele au urmărit informarea consumatorilor prin elemente de identificare si caracterizare, dintre care cea mai importantă este prevederea inscripţionării în limba română a tuturor informaţiilor de pe etichetele produselor.

La patru operatori economici din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Turia s-a constatat că produsele din import expuse spre comercializare nu erau etichetate corespunzător, informaţiile cu privire la produse nefiind traduse în limba română.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.