ACTUALITATE 6 iunie 2016

Alegerile locale 2016: rezultate şi declaraţii

de Covasna Media | 1359 vizualizări

În urma votului de duminică, UDMR a obținut rezultate record în județ față de alegerile locale din 2008. Scrutinul le-a adus acestora şi un consilier în plus în Consiliul Județean (CJ), în vreme de PSD are trei astfel de consilieri, număr egal cu cei din PNL. Liderii liberalilor din judeţ consideră cele trei poziţii ca fiind un „rezultat istoric”.

Mai mult, votul din 5 iunie a însemnat realegerea pentru primarii din mai multe localități, precum Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului sau Sita Buzăului.

UDMR domină Consiliul Judeţean Covasna

Într-o conferinţă de presă, liderii UDMR au precizat, potrivit Agerpres, că în Consiliul Judeţean „au obţinut 20 de mandate din totalul de 31, cu unul mai mult decât în legislatura trecută, deţinând majoritatea cu 57,7%, iar la nivelul consiliilor locale a obţinut 358 de locuri, faţă de 302 în urmă cu patru ani şi 265 la alegerile din 2008. Practic, viitorul Consiliu Judeţean (CJ) Covasna va fi format din 20 de reprezentanţi UDMR, câte trei de la PNL, PSD şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi doi de la Partidul Civic Maghiar”.

Tamás Sándor felicită românii pentru mobilizarea la vot

Președintele în funcție al Consiliului Județean, Tamás Sándor a arătat că UDMR a câştigat primăriile în 37 de localităţi din totalul de 45, unde s-a prezentat cu candidaţi proprii sau în alianţă cu Partidul Civic Maghiar. Printre acestea s-au numărat oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.

Liderul UDMR a punctat faptul că s-au înregistrat diferenţe mari între localităţi în ceea ce priveşte participarea la vot, chiar şi de 40 de procente, în funcţie de miza competiţiei electorale locale. Tamás a remarcat și că localitățile cu populaţie majoritar românească s-au mobilizat mai bine decât cele preponderent maghiare, având o prezenţă la vot de peste 50%. „Felicitări românilor. Prin mobilizarea electoratului, partidele româneşti au obţinut un consilier judeţean în plus faţă de 2012", a spus Tamás Sándor, citat de Agerpres.

PSD nu exclude o alianță cu PNL

Consilierul Județean PSD Sabin Calinic, primul de pe lista de candidați ai partidului la CJ, a declarat cu privire la cele trei mandate de consilieri: „Noi ne-am propus mai mult, dar este un rezultat previzibil. Este un rezultat oarecum bun pentru noi pentru că nu am făcut niciun fel de alianță. (...) Trei nu înseamnă mai nimic dacă o luăm numeric. Dar bănuiesc că un Consiliu Județean în județul Covasna nu poate face abstracție de cei trei consilieri (...) și cred că nu va face abstracție”.

El a mai spus că PSD caută o alianță cu partidele „neconstituite etnic”. „Nu pot să spun românești, ungurești, e o prostie vorba asta, (...), există partide constituite etnic și neconstituite etnic. Eu ca persoană nici nu accept ideea de etnicitate în constituirea unui partid politic, ceea ce e determinant aici este un program politic și nu o etnie”. Întrebat dacă ar fi vorba de PNL, consilierul PSD a răspuns: „Este posibil. Nici noi nu suntem constituiți etnic, nici PNL-ul bănuiesc că nu este constituit etnic, din cunoștințele mele, pentru că pentru a te înscrie într-un asemenea partid nu este necesar să ai o etnie, ci să accepți  niște valori, ale unui anumit program. (...) Noi întindem mâna, sperăm ca mâna noastră să nu rămână în aer”.

Reprezentantul PSD mai spune că dorește ca partidul său să facă administrație, nu politică, împreună cu reprezentanții celorlalte formațiuni din CJ. El amintește că au fost situații când inițiative PSD din CJ, având „consistență și importanță (...) nu au fost strivite sub mașinăria de vot, ci au fost tratate cu considerația necesară”.

Opaiț: „Alianța cu PSD nu are nicio importanță”

Președintele PNL Covasna, Codruț Opaiț, consideră că cele trei posturi de consilieri reprezintă un „rezultat istoric”. Pe de altă parte, el nu vede rostul unei alianțe cu social-democrații: „În Consiliul Județean alianța cu PSD-ul nu are nicio importanță. UDMR-ul are 20 de mandate în CJ. O anumită alianță cu unul sau altul dintre restul partidelor este  superfluă, nu are nicio relevanță”.

Schimbare la vârful PNL Covasna după înfrângerea din Întorsura Buzăului

Rămâne de văzut dacă noua conducere a PNL va păstra această abordare, în condițiile în care Codruț Opaiț ar putea demisiona la finele acestei săptămâni: „Din păcate am pierdut primăria Întorsura Buzăului. Eu ca președinte, având o declarație anterioară că în cazul în care pierdem îmi prezint mandatul în fața consiliul partidului, am să fac asta săptămâna aceasta”, a declarat liderul liberalilor din județ.

Primari realeşi

Rezultatele alegerilor locale de duminică arată că cetăţenii covăsneni nu s-au sfiit să le mai acorde câte o șansă, sau cum s-ar spune – „un vot de încredere”, edililor care i-au condus în ultimele mandate. Printre acești primari realeși se găsesc, printre alții, și Antal Árpád, primarul din Sfântu Gheorghe, Leca Băncilă, primarul din Întorsura Buzăului sau Nicolae Stoica, primarul din Sita Buzăului.

Victorie clară pentru Antal Árpád şi UDMR

Primarul ales al orașului Sfântu Gheorghe este fără îndoială Antal Árpád, care a obținut 73,2% dintre voturi. Pe locul doi s-a clasat Bálint József cu 9,17%, pe trei - Mădălin Guruianu 8,52%, urmat de Rodica Pârvan cu 7,16% și Victor Raica cu 1,95%.

Liderii formaţiunii au declarat luni, potrivit Agerpres, că „UDMR a câştigat detaşat alegerile în judeţul Covasna, obţinând cel mai bun scor electoral din 2008 şi până în prezent”.

ALDE s-a impus la Întorsura Buzăului

Potrivit rezultatelor centralizate de ALDE, Leca Băncilă a fost votat duminică de 44,34% dintre alegători, în vreme ce candidatul UNPR, Alexandru Teacă, a obţinut un procent de 32,80, iar Marcel Murea, candidatul PSD, a numărat 22,54% dintre voturi. Astfel, victoria îi revine primarului Leca Băncilă, suspendat din funcţie cu o lună înainte de alegeri pentru faptul că a trecut de la PSD la ALDE.

În ceea ce priveşte Consiliul Local din Întorsura Buzăului, ALDE a obţinut 34,53% dintre voturi, PNL – 19,71%, PSD – 18,30%, UNPR – 15,23%, candidatul independent Bularca Constantin – 9,52%, iar PND - 2,18%.

Tot cifrele prezentate de ALDE arată că aceştia sunt preferaţii întorsurenilor şi în lupta pentru Consiliul Judeţean. Astfel, rezultatele provizorii arată astfel: ALDE - 32,17%, PSD – 24,63% , PNL – 21,22% şi UNPR – 16,42%.

„În aceşti patru ani lucrurile vor căpăta concreteţea pe care am promis-o” – Leca Băncilă

„Le mulţumesc întorsurenilor din tot sufletul. Mi-au dovedit că au stat alături de mine şi că au încredere în mine. O să mă ţin de promisiune, iar lucrurile vor căpăta în aceşti patru ani concreteţea pe care am promis-o, deci se vor finaliza majoritatea dintre obiectivele cu care am plecat la drum”, a transmis edilul întorsurean, imediat după alegeri.

Mai mult, Leca Băncilă a precizat şi planurile din viitorul apropiat: „O să mă odihnesc un pic, dar după aceea trebuie să ne reluăm proiectele care au fost stopate de conducerea interimară, să finalizăm lucrările care sunt începute, adică cele de apă şi canal şi asfaltări, dar şi să pregătim calea pentru alte proiecte de dezvoltare”.

„Dacă eşti onest, cinstit, ţi se va întoarce înapoi” – Nicolae Stoica

Primarul reales al sitenilor s-a declarat plăcut surprins de încrederea pe care i-au acordat-o cetăţenii. Acesta a luptat împotriva a doi candidaţi şi a obţinut 72% dintre voturile locuitorilor din Sita Buzăului.

„Sincer, nu m-am aşteptat. Prognoza mea era undeva între 50 şi 60%”, a spus Nicolae Stoica. Acesta a ţinut să adreseze şi un mesaj cetăţenilor din Sita Buzăului: „Le transmit un mesaj de mulţumire celor care m-au votat şi care au avut încredere în mine. Mai mult, mesajul meu este către toţi cetăţenii din Sita Buzăului, pentru că procentul pe care l-am obţinut ieri mă obligă moral să fiu egal pentru toată lumea, demn şi cu fruntea sus, aşa cum m-au respectat, să îi respect şi eu. Nu am să le înşel aşteptările. Să ne dea Dumnezeu sănătate. Un om singur nu poate face nimic, de aceea sunt importante echipa şi Consiliul Local, dar şi cetăţenii. Eu sunt convins că cetăţenii comunei Sita o să fie alături de mine. Le promit solemn că voi fi un om demn, acelaşi om care am fost şi până acuma”.

„Secretul” câştigării unui nou mandat cu un procent important este, potrivit lui Nicolae Stoica, sinceritatea. „Tot timpul în relaţia cu cetăţenii din Sita Buzăului am încercat să nu mint. Am preferat mai degrabă să le spun să aibă răbdare şi că lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Dacă eşti onest, cinstit, ţi se va întoarce înapoi. Oferi respect cetăţeanului şi celor din jurul tău cu paharul, îl obţii cu paharul. Despre asta este vorba”.

Planurile privind dezvoltarea comunei Sita Buzăului sunt clare pentru primarul reales: „Toate proiectele pe care le-am început vor fi duse mai departe. (...) Cel mai urgent proiect pe care îl avem, pentru care avem şi finanţare, este proiectul de asfaltare a şase străzi. Sperăm ca în toamnă să îl finalizăm. Când spun „sperăm” mă refer la un procent de 80 – 90 rată de finalizare. În urmă cu trei săptămâni, Ministerul ne-a aprobat un proiect de apă de 14 kilometri. Am început documentaţia. Fiecare casă din localitatea Sita Buzăului va avea apă, indiferent de distanţă. La Ministerul Dezvoltării mai avem un proiect de canalizare de 19 kilometri, care cuprinde toate cele trei localităţi, inclusiv Crasna şi Zăbrătău. Mai avem depus un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor din Sita şi Bobocea, dar şi altul pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei din Sita Buzăului, pe care o vom aduce la standarde europene. (...) Am pregătit încă un proiect de asfaltare, pe care îl vom depune pentru a obţine fonduri europene, pentru drumul către Mănăstirea „Schimbarea la Faţă”. Nu în ultimul rând, le transmit fermierilor că sunt alături de ei. O să le răsplătesc încrederea pe care mi-au dovedit-o. Le voi oferi tot sprijinul pentru dezvoltarea cooperativei „Sita Natural”. Îmi doresc din suflet ca de la Sita Buzăului să avem lapte şi unul sau două produse din carne atestate ecologic. Situaţia europeană de astăzi ne obligă să facem un produs finit, specific pe plan local. Altfel, fermierii noştri vor avea de suferit. Nu aş vrea ca aceştia să se transforme în persoane asigurate social”, a mai spus Nicolae Stoica.

sursă: Agerpres

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Dragos, 8 iunie 2016
dan De ce dezinformezi "mai animalule", mai draga invata sa scrii !!! Se spune acestia au pierdut in fata candidatu...i si nu acestia a pierdut. Iti comunic faptul ca PNL este intreg si nu a citeste integral
DORU, 8 iunie 2016
Dan Esti PSDist ? Echipa asta castigatoare nu are nicio legatura cu PNL, astia sunt ALDE construit de Dan Suciu si Simon.Punct. Cei la care te referi tu sunt o gasca de 5,6 persoane care nu-i citeste integral
lili, 7 iunie 2016
Lehamitea fata de clasa politica este peste tot. In toata tara.
dan, 7 iunie 2016
Nu uitati de Borosneu Mare. In ciuda eforturilor, pachetelordatr de UDMR, acestia a pierdut in fata candidatului ALDE(fost PNL). Ce cred ca e interesant este ca astia de la PNL au indepartat echipa citeste integral
R, 7 iunie 2016
3/4 din 2/5 prezenti la vot nu e o victorie detasata, inseamna ca 2/3 din votanti ori nu ii intereseaza ori nu vor UDMR.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.