ACTUALITATE 5 octombrie 2018

AgroSIC reia cursurile de iniţiere în construirea caselor ecologice din baloţi de paie

de Agerpres | 1086 vizualizări

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSIC Covasna va organiza luna aceasta un nou curs teoretic şi practic de iniţiere în construirea caselor ecologice din baloţi de paie, după cel organizat în vară, la care au participat 60 de persoane.

Directorul asociaţiei AgroSIC, Orbán Miklós, a declarat că primul curs a suscitat un interes deosebit, dovadă şi faptul că numărul celor înscrişi l-a depăşit pe cel stabilit iniţial de organizatori.

„Chiar a fost un succes, pentru că în primele două trei-săptămâni s-au epuizat toate locurile şi am făcut şi o listă de aşteptare“, a declarat Orbán Miklós.

Potrivit acestuia, cursul este organizat în contextul în care casele realizate cu materiale naturale de construcţie - piatră, lut, nisip, lemn, paie - care funcţionează pe principiul ecologic şi al economisirii energiei stârnesc un interes din ce în ce mai mare, dar şi în ideea că un astfel de proiect ar putea aduce numeroase beneficii atât agricultorilor, care ar putea livra materia primă, cât şi celor care doresc să îşi construiască o casă ecologică, la un preţ rezonabil.

„De fapt, sunt case pe schelet din lemn, aşa e autorizată, ca o casă din lemn, dar în loc de materiale de construcţii, ca izolaţie sau ziduri, se pun baloţi de paie. Primul avantaj e că e mult mai ieftin, iar al doilea, că balotul de paie este un foarte bun izolator termic şi vara e frig înăuntru, iar iarna ţine căldura. În plus, paiele se găsesc aproape gratis şi vedem numai avantaje“, a mai spus acesta.

Cursul va avea loc în perioada 26-28 octombrie a.c. la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe şi în localitatea Arcuş, iar cei interesaţi se pot înscrie până pe data de 19 octombrie pe adresa de email a asociaţiei AgroSIC.

La sfârşitul lunii trecute, Asociaţia AgroSIC, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a organizat, în cadrul programului de dezvoltare rurală, un curs de iniţiere în construirea sobelor tradiţionale, la care au participat 30 de persoane din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Cluj.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.