ADMR cere noului ministru al Sănătăţii redeschiderea spitalului de la Vâlcele
Asociaţia Distroficilor Muscular din România (ADMR) solicită noului ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, redeschiderea Centrului de patologie neuromusculară din localitatea covăsneană Vâlcele, care a fost închis în anul 2011, în urma reorganizării sistemului sanitar.
Vicepreşedinta asociaţiei, Daniela Tontsch, a declarat că închiderea unicului spital cu acest profil din ţară şi mutarea secţiei la Întorsura Buzăului a avut consecinţe nefaste asupra bolnavilor cu distrofii neuromusculare, în multe cazuri starea lor înrăutăţindu-se. Ea a menţionat că în ultimii ani a făcut nenumărate demersuri pentru redeschiderea spitalului din Vâlcele şi chiar a reuşit să-l convingă pe fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, despre oportunitatea acestui demers.
„Nu a existat săptămână în care să nu mergem la minister să cerem redeschiderea spitalului. Am fost în audienţă şi la domnul Bănicioiu, care a desemnat un consilier să se ocupe de caz. Ne-ar mai fi trebuit câteva hârtii ca să putem redeschide spitalul, era vorba despre nişte chestiuni tehnice. Acum am să fac un nou dosar în care am să adun toate memoriile şi am să merg la noul ministru. E greu, e frustrant sentimentul că nu suntem trataţi ca nişte oameni, că suntem la statutul de obiecte, dacă vor să ne mute de colo-colo, ne mută”, a declarat Daniela Tontsch, care este şi preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii.
Ea a mai spus că o parte dintre medicii şi personalul sanitar mutat la Întorsura Buzăului ar vrea să se reîntoarcă la Vâlcele.
Reprezentanta ADMR a avertizat şi că închiderea spitalului din Vâlcele a generat un fenomen social dramatic, anume înmulţirea cazurilor de distrofii musculare, o boală patologică degenerativă, care nu are leac şi care de cele mai multe ori ţintuieşte bolnavii în cărucioare.
„La Vâlcele pacienţii beneficiau şi de o anumită educaţie referitoare la riscurile transmiterii bolii la descendenţi, se făceau teste şi rămânea la aprecierea fiecăruia dacă dădea sau nu naştere unui copil. Acum sunt familii cu câte patru-cinci şi chiar şase persoane imobilizate”, a mai spus Daniela Tontsch.
Potrivit conducerii ADMR, în România există circa 35.000 de bolnavi cu distrofii musculare. După aproape patru decenii de la înfiinţare, Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele a fost închis în 2011, în ciuda protestelor de stradă ale pacienţilor şi cadrelor medicale, iar activitatea a fost transferată la Întorsura Buzăului, unde exista un spital nou în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu funcţionase niciodată pentru că nu avea dotarea necesară şi nici medici. Odată cu mutarea la Întorsura Buzăului, managementul acestei secţii a fost preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.