ACTUALITATE 9 august 2016

Acţiuni ale Poliţiei pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică

de Covasna Media | 85 vizualizări

La nivel naţional, în această perioadă sunt înregistrate în mod constant creşteri ale valorilor de trafic pe principalele drumuri naţionale, cu precădere pe cele care fac legătura cu staţiunile turistice şi punctele de trecere a frontierei, precum şi aglomerări de persoane în staţiile mari de cale ferată, aerogări, autogări, zonele adiacente acestora şi pe mijloacele de transport public. Aceste aglomerări sunt generate în contextul în care majoritatea cetăţenilor români care lucrează în străinătate se întorc în ţară, pentru a-şi petrece concediul de odihnă, precum şi datorită perioadei de sezon în care o mare parte dintre concetăţeni beneficiază de concediu şi se deplasează spre şi dinspre staţiunile turistice.

Pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, poliţiştii au fost mobilizaţi pe sectoarele de drum cu trafic intens, dar şi în gări şi autogări, şi desfăşoară acţiuni de prevenire şi combatere a infracţionalităţii, stărilor de risc sau pericol la adresa siguranţei cetăţenilor, bunurilor acestora şi valorilor sociale. Astfel, în perioada 1–7 august a.c., poliţişti de la rutieră, ordine publică, investigaţii criminale, transporturi dar şi de la alte structuri ale I.P.J. Covasna au desfăşurat 76 de acţiuni punctuale. În urma acestora au fost constatate 31 de infracţiuni, iar datorită prezenţei sporite a efectivelor de poliţie în teren, 17 fapte penale au fost descoperite în flagrant. Poliţiştii au mai confiscat bunuri suspectate că ar proveni din săvârşirea unor ilegalităţi, valoarea acestora fiind de 3.000 de lei.

De asemenea, în cadrul acţiunilor desfăşurate au fost aplicate 685 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 185.024 de lei. Dintre acestea 112 au fost pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială şi a ordinii şi liniştii publice.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi disciplinarea participanţilor la trafic, poliţiştii au aplicat 520 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 90 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Totodată, au fost reţinute 15 permise de conducere şi tot atâtea certificate de înmatriculare.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii din Chichiş au identificat un bărbat de 35 de ani care conducea un moped deşi nu avea permis de conducere. Pe numele acestuia a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru conducere fără permis.

Un alt bărbat de 42 de ani este cercetat şi el după ce a fost oprit în trafic de poliţişti în timp ce conducea un motociclu. Din verificări s-a constatat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Alţi doi bărbaţi sunt cercetaţi penal după ce au fost identificaţi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. Ambii au fost depistaţi de poliţiştii din Întorsura Buzăului, unul având o alcoolemie de 0,46 mg/l, iar celălalt 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele amândurora au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Tot în cadrul acestor acţiuni, poliţiştii din Zagon au depistat un bărbat de 61 de ani care transporta 1 mc de material lemnos cu un atelaj hipo. În urma verificărilor s-a stabilit că acesta a tăiat ilegal şi sustras lemnul, astfel că pe numele său a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru infracţiuni silvice.

Un alt bărbat din Ghelinţa a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 2.000 de lei după ce a fost depistat de poliţiştii din Catalina în timp ce transporta cu o autoutilitară 3,2 mc de material lemnos fără a avea documente legale de provenienţă sau transport.

Tot cu amendă contravenţională a fost sancţionat şi un bărbat şi Târgu Secuiesc. Acesta a fost depistat pe raza comunei Turia transportând cu o autoutilitară, fără documente legale, 3,87 mc de material lemnos.

Mai mult decât atât, pe lângă sancţiunea contravenţională de 2.000 de lei, acesta este cercetat şi pentru instigare la fals intelectual întrucât după ce a fost oprit de poliţişti, în timp ce aceştia efectuau verificări, bărbatul a luat legătura cu un lucrător silvic şi i-a cerut să întocmească un aviz de însoţire pentru lemnul transportat, ceea ce s-a şi întâmplat.

În cauză poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru instigare la fals intelectual şi fals intelectual.

Poliţiştii vor acţiona în continuare pentru menţinerea climatului de siguranţă publică.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliţie Nicoleta Marin

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.