ACTUALITATE 9 mai 2016

Acţiunea „ Români pentru români “ continuă donarea de steaguri tricolore, cărţi, icoane şi costume populare

de Agerpres | 1155 vizualizări

Acţiunea „ Români pentru români “, iniţiată în 2014 de un grup de intelectuali din Braşov şi Ţara Făgăraşului, continuă campania de colectare de steaguri tricolore, cărţi, biblii, icoane ortodoxe şi costume populare pentru comunităţile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita.

Medicul Mihai Târnoveanu, unul dintre liderii mişcării, a declarat luni, pentru Agerpres, că aceste acte de solidaritate sunt menite să sprijine românii din cele două judeţe, minoritari din punct de vedere numeric, în eforturile lor de a-şi păstra credinţa şi identitatea naţională, dar şi să compenseze lipsa sprijinului din partea autorităţilor.

„S-a ajuns să existe etnici români care nu mai ştiu să vorbească româneşte, să existe localităţi în care copiii români învaţă la şcolile cu predare în limba maghiară, neavând acces la învăţământul cu predare în limba română, sau situaţii în care simbolurile naţionale româneşti, cum ar fi drapelul tricolor, drapelul naţional, să fie înlocuit cu însemne străine. De aceea, în Harghita şi Covasna este nevoie de noi, ceilalţi români din restul ţării. Practic nu este o campanie nouă, este o acţiune constantă pe care noi intenţionăm să o facem în judeţele Harghita şi Covasna (...) De aceea, am reiterat acest apel la solidaritate, iar pe măsură ce se strâng aceste lucruri, aceste simboluri ale identităţii de neam şi credinţă, trimise de români din toate colţurile ţării şi din diaspora, noi vom organiza noi acţiuni (...) Ne propunem să strângem cât mai multe obiecte, în special steaguri tricolore, biblii editate de Biserica Ortodoxă Română, cărţi de Mihai Eminescu, de Octavian Goga, de mari autori români, costume naţionale, deci, într-un cuvânt, simboluri ale identităţii de neam şi credinţă. Dorim să îi sprijinim pe românii care luptă pentru păstrarea identităţii naţionale“, a declarat Mihai Târnoveanu.

Luna trecută, în preajma Floriilor, membrii Acţiunii „ Români pentru români “ au donat peste 50 de costume populare româneşti copiilor din localităţile Mărtănuş şi Ojdula din judeţul Covasna, la realizarea cărora au contribuit cu donaţii români din toate colţurile ţării şi chiar şi din străinătate. Costumele populare vor fi transmise generaţiilor viitoare de copii prin grija bisericilor ortodoxe din localităţile respective.

În decembrie 2015, membrii mişcării au donat peste o mie de steaguri tricolore şi câteva sute de pachete de cadouri românilor din mai multe localităţi din judeţele Covasna şi Harghita, iar la încheierea anului şcolar au oferit premii copiilor din câteva sate.

Acţiunea „ Români pentru români “, demarată cu binecuvântarea episcopului ortodox al Covasnei şi Harghitei, PF Andrei Făgărăşeanu, şi-a propus să continue, astfel, o iniţiativă din perioada interbelică, când şcoli şi sate din această zonă erau adoptate de şcoli, parohii sau asociaţii din ţară, în semn de solidaritate naţională.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.