ACTUALITATE 7 decembrie 2014

Acţiunea „Foc de artificii” – în desfăşurare în perioada sărbătorilor de iarnă

de Covasna Media | 441 vizualizări

În contextul apropierii mult aşteptatelor sărbători de iarnă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor prin care se încalcă prevederile legale ce reglementează domeniul articolelor pirotehnice, la nivel naţional Poliţia Română desfăşoară şi în acest an acţiunea ,,Foc de artificii”. Acţiunea a fost declanşată începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie şi se desfăşoară până la începutul lunii ianuarie.

În această perioadă poliţiştii urmăresc cu prioritate prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Actul normativ care reglementează aceste activităţi este Legea 406 din 28 noiembrie 2006 prin care a fost completată şi modificată Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Cadru legal:

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.);

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Spaţiile de comercializare a obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă, în afara imobilelor de locuit şi pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei emise în comun de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Potrivit dispoziţiilor legale privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Folosirea obiectelor artizanale de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice se interzice în următoarele situaţii:

1. Între orele 24:00 şi 06:00 cu excepţia perioadelor şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobărilor autorităţilor locale;

2. La o distantă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare faţă de clădiri, instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, faţă de obiectivele chimice şi petrochimice, ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

3. În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

4. Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Constituie contravenţie comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din categoria 1 şi se sancţionează cu amendă de la 2000 la 5000 lei, iar folosirea obiectelor pirotehnice în locurile în care se interzice acest lucru se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei.

Până în prezent, la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Covasna au fost depuse patru cereri de către persoane juridice pentru a fi autorizate în vederea comercializării de articole pirotehnice pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

La nivelul judeţului nostru poliţiştii au efectuat până acum 17 controale la societăţi comerciale, în pieţe, târguri şi zonele adiacente ale acestora precum şi în apropierea şcolilor, fără a fi constatate nereguli.

De asemenea, au fost constatate în această perioadă două infracţiuni la regimul materialelor pirotehnice, în ambele cazuri fiind vorba despre folosirea fără drept a articolelor pirotehnice.

În perioada următoare poliţiştii vor intensifica controalele şi verificările pe această linie, pentru prevenirea oricăror evenimente negative.

Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna

Agent de poliţie Nicoleta Marin

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.