ACTUALITATE 18 decembrie 2020

Acţiune preventivă

de Covasna Media | 4816 vizualizări

La data de 16.12.2020, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu polițiști din cadrul subunităților subordonate I.P.J Covasna, au organizat și executat o acțiune în sistem integrat pe raza municipiilor Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc a orașelor Covasna și Întorsura Buzăului, precum și a comunelor arondate acestora, pentru reducerea fenomenului infracțional și prevenirea faptelor îndreptate împotriva patrimoniului societăților comerciale.

În cursul acțiunii polițiștii au verificat modul în care operatorii economici respectă  legislația în vigoare privind paza obiectivelor și protecția  patrimoniul societății. 

Astfel, polițiștii au verificat 11 societăți comerciale aplicând 11 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 21.800 lei.

Exemple semnificative:  

În urma unui control la un punct de lucru al unui operator economic din orașul Covasna, s-a constatat faptul că agentul de pază, aflându-se în timpul serviciului, a consumat băuturi alcoolice, aparatul etilotest indicând o valoare de 0.28 alcool pur în aerul expirat.  

În baza celor constatate, agentului de securitate i s-a aplicat o sancțiune contravențională, în valoare de 300 de lei, conform prevederilor art. 58, lit. e, din Legea nr.  333/2003. 

Cu ocazia efectuării unui control la o societate comercială din orașul Întorsura Buzăului, polițiștii au constatat faptul că societatea în cauză nu a implementat măsurile stabilite prin analiza de risc la securitate fizică, astfel fiind pus în pericol patrimoniul societății. 

În consecință s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului conform prevederilor art. 3, pct. 1.1, din HG 301/2012, cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

Totodată, urmare a verificării unui operator economic din municipiul Sfântu Gheorghe, s-a constatat lipsa planului de transport al valorilor monetare, ocazie cu care s-a procedat la sancționarea companiei în cauză cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform prevederilor art. 58, lit. c din Legea nr.  333/2003.   

În sensul celor prezentate anterior, menționăm următoarele:

În conformitate cu prevederile art.2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 ”(...) societățile (…), indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unități, sunt obligate să asigure paza acestora”.

În contextul sărbătorilor de iarnă, perioadă în care se așteaptă o creștere a volumului de cumpărături efectuate de cetățeni, polițiștii fac câteva recomandări administratorilor unităților comerciale pentru a proteja patrimoniul societății:

• faceți o investiție care să descurajeze persoanele care intenționează să săvârșească infracțiuni: dotați-vă sediul societății sau punctele de lucru cu un sistem viabil de alarmă și camere de supraveghere;

• dacă societatea dumneavoastră este dotată cu sistem de alarmă antiefracţie, asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune;

• protejaţi bunurile de mare valoare prin scoaterea acestora, pe timpul nopţii, din vitrină şi păstrarea lor într-un seif sau într-o cameră bine asigurată;

• acordați mare atenție la manevrarea sumelor de bani, este recomandat să nu repetați frecvent modul de colectare și de transport al acestora;

• folosiți încuietori sigure și montați în punctele sensibile un grilaj solid care să împiedice pătrunderea în interior;

• iluminaţi corespunzător zona de acces a societăţii dumneavoastră.   

Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.