ACTUALITATE 10 august 2009

Actele administraţiilor locale, luate la control de Prefectura Covasna

de Covasna Media | 611 vizualizări

Un control al Prefecturii Covasna, efectuat în perioada 1 ianuarie - 30 iulie 2009, a dus la descoperirea a mai multor acte nelegale, adoptate de către administraţiile locale din judeţ, în ultimii trei ani şi neatacate în contencios-administrativ de către responsabilul de la acea dată, fostul prefect Gyorgy Ervin. Controlul actelor administraţiei publice locale a fost iniţiat de către Corpul de control din cadrul Ministerului Admi nistraţiei şi Internelor, iar numărul total al actelor verificate a fost de 11.090. Din actele considerate nelegale, 51 au fost revocate în urma sesizării Prefecturii şi 29 au ajuns în instanţă, ca urmare a nerevocării.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că pe anul 2006 au fost descoperite 42 de hotărâri sau dispoziţii nelegale (aparţinând fie consiliilor locale, fie primarilor sau, după caz, ale preşedintelui Consiliului Judeţean), 24 pe anul 2007 şi două pe anul 2008. „Din totalul acestor acte, 34 au caracter normativ, deci pot fi atacate în instanţă pe contencios - administrativ, restul neputând fi atacate, întrucât au caracter individual, ceea ce impune sesizarea altor organe - este vorba despre schimburi de terenuri şi situaţii de acest gen”, a explicat prefectul Codrin Munteanu.

Pentru a exemplifica în cazul actelor atacate în contencios - administrativ, Codrin Munteanu a vorbit despre patru hotărâri, atacate şi anulate, absolut identice cu altele, care însă nu au fost atacate şi anulate, ceea ce a dus la o contradicţie. În acest sens, Munteanu sa referit la hotărârile de consilii referitoare la Asociaţia Intercomunitară Pro Ţinutul Secuiesc, din 30 fiind atacate doar patru.

„S-a arătat că toate sunt nelegale, nu doar patru, textele fiind identice, iar juriştii au explicat că le-au propus pe toate spre atacare, fostul prefect fiind cel care nu le-a promovat. Nu se poate să ai patru hotărâri atacate şi nelegale şi alte peste 20, identice, care să fie însă legale”, a mai spus prefectul, precizând că anularea acestor hotărâri nu produce niciun efect, din moment ce Asociaţia respectivă nu s-a mai înregistrat. Codrin Munteanu a mai adăugat că în ultima perioadă au fost controlate 15 primării din judeţ, în scopul verificării şi îndrumării secretarilor.

„Până la sfârşitul anului sper că vor fi verificate toate cele 45 de primării din judeţ”, a mai spus Munteanu, precizând că respectivele controale nu au ca scop sancţionarea secretarilor ci identificarea şi remedierea deficienţelor.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
andrei *eu, 11 august 2009
Legea nr. 340/2004 privind institutia prefectului, Atributiile prefectului Art. 24. al. f) verifica legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile administratiei publice citeste integral
cx, 11 august 2009
Considerat "nelegale", numai Tribunalul poate sa declare nelegale.
cititoriii, 11 august 2009
te las sa le cauti d-l gigi
cititoriii, 11 august 2009
art. 123 din Constituţia României, şi Legea nr. 340/2004 privind Instituţia Prefectului, cu modificări şi completări ulterioare, îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
cititoriii, 11 august 2009
de drum nat sa se ocupe autoritatile competente nu prefectul
Gigi, 11 august 2009
Aceste controale au un iz foarte politic, fara nici un rezultat pentri oamenii de rand. Prefectul ar trebui sa-si concentreze energia pe alte lucruri mai benefice, cum ar fi starea drumurilor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.