ACTUALITATE 20 octombrie 2016

A început campania de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor

de Covasna Media | 1235 vizualizări

În conformitate cu Ord 35/2016 ANSVSA la data de 1 octombrie 2016 a început Campania 2016-2017 de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice (câini, pisici).

Vaccinarea antirabică a câinilor şi a pisicilor în vârstă de peste 3 luni se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-februarie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Costurile vaccinării antirabice a câinilor din timpul campaniei din octombrie – februarie şi din timpul vaccinărilor de completare sunt suportate integral de la bugetul de stat (atât costul vaccinului cât și manopera de administrare). Contravaloarea manoperei de vaccinare a pisicilor este suportată de către proprietarii acestora, iar contravaloarea vaccinului este suportată de la bugetul de stat.

Se vaccinează contra rabiei doar câinii care sunt identificaţi conform Ord.1/2014 ANSVSA. Câinii se identifică exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, de către medici veterinari din unităţile medicale veterinare de asistenţă înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fără personalitate juridică,  precum şi din universităţile care deţin clinici veterinare universitare, înregistraţi ca identificatori şi operatori ai sistemului naţional RECS.

Înregistrarea în sistemul naţional RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul cabinetelor veterinare, respectiv în maximum 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la proprietarii de câini.

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare.

Refuzul vaccinării câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contravenţie și se sancţionează conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Director executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

 

Teme articol: rabie caini pisici vaccni
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.