ACTUALITATE 2 decembrie 2008

90 de ani de la Marea Unire

de Covasna Media | 468 vizualizări
Sărbătoarea împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire a adunat în Piaţa Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu-Gheorghe în jur de 1.500 de oameni în haine de sărbătoare, cu fulare tricolore sau arborând steagul României şi un spirit festiv. Evenimentul a fost marcat printr-un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din oraş, urmat de Marşul Unirii, parada militară şi ceremonialul religios la care s-au adunat mai mulţi locuitori şi chiar primari din judeţ. Marşul de sărbătoare la care s-au alăturat sute de oameni a fost condus de cei şase bărbaţi din familia Vrânceanu, călare pe caii Clubului Ecvestru de la Sâncrai şi îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum obişnuiesc de câţiva ani încoace. „De 1 Decembrie, aici în Sfântu-Gheorghe, ca peste tot unde bate o inimă de fiu al României, ne bucurăm de sărbă - toarea sfântă a împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire din 1918, moment istoric de graţie când Dumnezeu a îngăduit ...

Sărbătoarea împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire a adunat în Piaţa Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu-Gheorghe în jur de 1.500 de oameni în haine de sărbătoare, cu fulare tricolore sau arborând steagul României şi un spirit festiv. Evenimentul a fost marcat printr-un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din oraş, urmat de Marşul Unirii, parada militară şi ceremonialul religios la care s-au adunat mai mulţi locuitori şi chiar primari din judeţ. Marşul de sărbătoare la care s-au alăturat sute de oameni a fost condus de cei şase bărbaţi din familia Vrânceanu, călare pe caii Clubului Ecvestru de la Sâncrai şi îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum obişnuiesc de câţiva ani încoace. „De 1 Decembrie, aici în Sfântu-Gheorghe, ca peste tot unde bate o inimă de fiu al României, ne bucurăm de sărbă - toarea sfântă a împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire din 1918, moment istoric de graţie când Dumnezeu a îngăduit împlinirea visului de veacuri al neamului românesc (…) Ziua de 1 Decembrie reprezintă baza morală a mândriei de a fi român. Prin Marea Unire naţiunea română şi-a dovedit vocaţia europeană. 1 Decembrie e Ziua Naţională a României, prilej de bucurie pentru toţi cetăţenii săi, fii ai României, pentru că este ziua noastră, a tuturor acelora care neam născut pe meleagurile dragi şi frumoase ale patriei noastre” a spus preşedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, av. Ioan Solomon în discursul său. Totodată, prezent şi în acest an la sărbătoarea Marii Uniri, prefectul Gyorgy Ervin a transmis mesajul Guvernului, vorbind despre importanţa Zilei Naţionale, despre viitor, înţelegere şi respectare a regulilor democraţiei, de stabilirea corectă a criteriului de demarcaţie între patri o tism şi naţionalism şi le-a urat celor prezenţi La mulţi ani, după care a intrat şi el în Hora Unirii.

Antal & Tamás, marii absenţi

Din rândul oficialităţilor care au sărbătorit în Sfântu-Gheorghe 90 de ani de la Marea Unire au lipsit primarul municipiului, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, precum şi parlamentari ai UDMR, deşi în anii anteriori foştii edili obişnuiau să participe. Anul trecut, primarul Albert Almos a purtat chiar cocarda tricoloră, deşi era vestit că nu poartă eşarfa naţională la evenimentele oficiale. În acest an, din partea CJ Covasna a depus coroane vicepreşedintele Henning Janos însoţit de un şef de serviciu din cadrul instituţiei. „Nu interpretez decât că au vrut să dea un semnal, pentru că fiecare gest de astăzi are o semnificaţie aparte. Dacă venea măcar unul, poate celălalt avea scuză, era bolnav poate, dar nici primar, nici preşedintele CJ Covasna, nici viceprimari, nici parlamentari UDMR, înseamnă că au vrut să ne arate că ei nu sunt cu noi, şi că trebuie să trăim separat în continuare şi fiecare cu lumea lui”, a declarat av. Ioan Solomon. Potrivit acestuia, momentul de ieri putea fi unul când se dădea un semn de unitate, după cum a susţinut şi el în discursul său. Printre oficialităţile prezente la sărbătoarea din Sfântu-Gheorghe s-au mai numărat alături de prefectul Gyorgy Ervin şi cei doi subprefecţi, Ioan Ursache şi Dorel Banu, şeful Poliţiei Covasna, Corneliu Câmpeanu, directori de instituţii şi alţii. Primarul şi preşedintele CJ nu au putut fi contactaţi telefonic pentru a îşi motiva absenţa.

Ana Sidon

Teme articol: 1 Decembrie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.