ACTUALITATE 24 februarie 2010

77 de ani de Protecţie Civilă

de Covasna Media | 661 vizualizări
Mâine are loc acţiunea „Ziua Porţilor Deschise“ la ISU Covasna 25feb2010-pompieriPe 26 februarie se împlinesc 77 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile, ocazie cu care la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna vor avea loc mai multe acţiuni de marcare a aniversării. Aniversarea celor 77 de ani va fi marcată prin Ziua Porţilor Deschise, între orele 11 - 13, ocazie cu care vor fi premiaţi elevii participanţi la concursul de desen „Protejează-ţi viaţa”. Cu aceeaşi ocazie

Mâine are loc acţiunea „Ziua Porţilor Deschise“ la ISU Covasna

25feb2010-pompieriPe 26 februarie se împlinesc 77 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile, ocazie cu care la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna vor avea loc mai multe acţiuni de marcare a aniversării.

Aniversarea celor 77 de ani va fi marcată prin Ziua Porţilor Deschise, între orele 11 - 13, ocazie cu care vor fi premiaţi elevii participanţi la concursul de desen „Protejează-ţi viaţa”. Cu aceeaşi ocazie, vizitatorii vor putea cunoaşte, în cadrul unei expoziţii, tehnica de intervenţie a Protecţiei Civile - cu materiale, aparatură şi mijloace tehnice.

Cei 77 de ani de existenţă ai Protecţiei Civile vor fi sărbătoriţi, de asemenea, la Secţia de Pompieri de la Târgu Secuiesc şi la Pichetul de Pompieri Întorsura Buzăului, unde duminică se va organiza Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care personalul din cadrul celor două subunităţi va prezenta tehnica de intervenţie din dotare.

În 2010, ISU Covasna se axează pe creșterea performanţelor, prin realizarea măsurilor de prevenire și eficientizare continuă a acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, în scopul alinierii la standardele în domeniu.

25 de incendii şi 7 alarme false

Analiza statistică a ISU Covasna referitoare la situaţiile de urgenţă, de la începutul anului şi până în 19 februarie, relevă că în această perioadă au avut loc 46 de evenimente.

S-a intervenit la stingerea a 25 de incendii, la opt descarcerări şi la o inundaţie. De şapte ori, cei de la ISU s-au deplasat la adrese indicate pentru a constata că evenimentul nu s-a produs, aceste întâmplări fiind incluse în categoria alertelor false. Datele ISU mai arată că în două cazuri, garda de intervenţie a fost alertată, dar a fost întoarsă din drum, fără a ajunge la locul evenimentului.

În cazul celor 25 de incendii, ISU Covasna a acţionat în lichidarea a 22 dintre acestea, trei incendii fiind lichidate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Baraolt, respectiv Vâlcele. În cadrul intervenţiilor la incendii, au fost salvate 2 persoane adulte şi 2 copii, fiind protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 400 de mii lei.

Pagube de peste 600 de mii de lei

Pagubele produse în această perioadă de incendii au fost estimate la 619.850 lei, din care 150 de lei în construcţii administrative, 1.000 lei construcţii comerciale şi de administraţie publică, 1.000 lei construcţii de cult, 334.500 lei construcţii de locuit inclusiv la anexele acestora, 256.000 lei clădiri care adăpostesc procese tehnologice, 27.200 lei la mijloace de transport.

În ceea ce priveşte durata medie a deplasărilor la incendii, lichidate de către subunităţile ISU Covasna, statistica arată că Detaşamentul de pompieri din Sfântu Gheorghe a intervenit la 16 incendii, cu o durată medie de 16 minute şi 55 de secunde, Secţia de pompieri din Târgu Secuiesc la cinci incendii, cu durata medie de 14 minute şi 48 de secunde, iar Pichetul de Pompieri Întorsura Buzăului la trei incendii, cu o durată medie 14 minute şi 57 de secunde. În intervenţii a fost implicat un total de 377 de persoane, din care 21 ofiţeri şi 236 subofiţeri din cadrul inspectoratului, 24 de persoane din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, 37 poliţişti, 4 jandarmi şi 55 alte categorii de persoane, precum şi un număr de 30 autospeciale cu apă şi spumă, un AspFGI, două alte utilaje din partea inspectoratului, un număr de două autospeciale cu apă şi spumă şi o autobasculantă, din partea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. În prima perioadă a anului 2010 ISU Covasna a fost solicitat pentru intervenţii de descarcerare şi/sau asistare a persoanelor la opt evenimente descarcerări, asistenţă de persoane, protecţia mediului şi alte situaţii de urgenţă. În perioada analizată, ISU Covasna a intervenit şi într-un caz de inundaţie, la curtea şi subsolului unei casei, din satul Chilieni.

În luna ianuarie, Secretariatul Tehnic Permanent al CJSU a întocmit și a înaintat la toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ planificarea exerciţiilor de înștiinţare publică pe anul 2010 și a executat activităţi de înștiinţare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conform planificării.

Protecţia Civilă, înfiinţată prin decret regal

Primele structuri de apărare civilă au fost aprobate în România în urmă cu 77 de ani, prin Înaltul Decret Regal Regulamentul Apărării Pasive, aprobat de Regele României, Carol al II­lea. La nivel internaţional Ziua Protecţiei civile se sărbătorește la fiecare 1 martie, începând cu anul 1972.

Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale și reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit prezentei legi, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate. Activitatea protecţiei civile impune un înalt standard de solidaritate umană, sub semnul spiritului de sacrificiu și o reală responsabilitate civică. Apărută ca o necesitate în asigurarea protecţiei forţelor combatante, îndeosebi după prima conflagraţie mondială, când au fost folosite pentru prima dată gazele toxice de luptă, Protecţia Civilă din România şi-a extins domeniul său de activitate, mai ales după cel de-al doilea război mondial, când modernizarea armelor a cuprins în sfera lor de activitate atât muniţia nucleară cât şi cea biologică, cu efecte distructive nu numai asupra militarilor, dar şi asupra populaţiei.

De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce organism a făcut parte, protecţia civilă şi-a îndeplinit cu onoare şi devotament misiunea, sub deviza Cu viaţa mea apăr viaţa – rămasă înscrisă în tradiţia armei profund umanitară de apărare a vieţii şi bunurilor materiale împotriva efectelor distrugătoare ale dezastrelor, înlăturarea bombelor rămase neexplodate din perimetrele locuite, asigurarea cu alimente şi apă a populaţiei din zonele ce suferiseră mari distrugeri, acestea fiind doar câteva din acţiunile de luptă pentru a căror exemplară îndeplinire, lucrătorii protecţiei civile n-au pregetat să înfrunte primejdii şi riscuri considerabile. La cei 77 de ani de existenţă protecţia civilă, integrată inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, este o structură modernă și eficientă, capabilă să asigure securitatea și liniștea comunităţilor și cetăţenilor.

Ministerul Administraţiei și Internelor își propune să acorde o atenţie sporită gestionării situaţiilor de urgenţă, prin continuarea procesului de dotare și modernizare a instituţiei și, nu în ultimul rând, prin continuarea procesului de implementare a intervenţiei la situaţii de urgenţă pe bază de voluntariat.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.