ACTUALITATE 9 august 2023

TEGA: De ce nu pot fi aruncate deșeurile biodegradabile în coșul de gunoi mixt

de Covasna Media | 1099 vizualizări

Societatea de salubritate TEGA S.A. a intensificat monitorizarea compoziției deșeurilor mixte în localităţile rurale. Astfel, dacă deșeurile biodegradabile sunt depuse în pubela mixtă, acestea nu vor fi colectate, deoarece statisticile din judeţ arată că aproximativ jumătate din deșeurile mixte sunt de fapt materiale biodegradabile care au ajuns într-un loc greșit.

„Trebuie să atrag atenția asupra faptului că TEGA plătește și pentru deșeuri: pe lângă salariile personalului nostru, costurile cu combustibilul pentru camioanele noastre și întreținerea, trebuie să plătim pentru fiecare tonă de deșeuri mixte. O parte din această sumă merge la stația de sortare din Leţ, dar o mare parte din ea reprezintă taxe, deoarece toți furnizorii de servicii trebuie să plătească sume substanțiale. Unul dintre aceste elemente este taxa de economie circulară – în prezent 80 de lei pe tonă, dar anul viitor va fi cu 100% mai scumpă, adică 160 de lei. Este important ca o cantitate cât mai mică de deșeuri mixte să fie trimisă la groapa de gunoi, deoarece creșterea de preţ va fi inevitabilă”, a explicat directorul TEGA, Máthé László.

Materialele biodegradabile care intră în componența deșeurilor, cum ar fi iarba, crengile, frunzele, conțin multă apă, deci vor avea o pondere mai mare în bilanțul instalației de tratare a deșeurilor. Acesta este motivul financiar care stă la baza controalelor stricte, dar nu numai. Unul dintre cele mai importante motive este faptul că în România, în localităţile rurale, deșeurile biodegradabile trebuie să fie compostate de către locuitori – dacă nu în tradiționala groapă de compost, atunci printr-o altă soluție, dar TEGA nu poate să colecteze deșeurile biodegradabile din mediul rural – dacă ar face-o, ar costa cel puțin 18 lei de persoană pe lună, adică cu 8 lei mai mult decât taxa actuală de colectare a deșeurilor din mediul rural.

„Acolo unde transportăm biodeșeuri, adică în Sfântu Gheorghe și satele aparţinătoare, respectiv în orașul Baraolt, clienții noștri plătesc mai mult: în aceste localităţi taxa este de 15 lei de persoană pe lună, în timp ce în alte localităţi este de doar 10 lei. Problema aici nu este dacă vrem sau nu să transportăm deșeuri biodegradabile din mediul rural, pentru că pur și simplu nu putem. Evident, nu o să lăsăm un coș de gunoi la poartă din cauza unei coji de banană, dar dacă în el se află foarte mult material biodegradabil, nu vom avea altă opțiune, pentru că trebuie să reducem cantitatea de deșeuri mixte, altfel transportul deșeurilor va deveni foarte scump”, a mai declarat directorul TEGA.

Conform legislației în vigoare în România, fiecare persoană fizică este obligată să colecteze cel puțin 3 categorii principale de deșeuri menajere: deșeuri reciclabile (hârtie/carton, sticlă, plastic, metal), deșeuri biodegradabile (crengi de copaci, iarbă, coji de legume și fructe, zaț de cafea, coji de ouă, pungi de ceai, frunze, resturi, prosoape de hârtie folosite etc.) și deșeuri mixte. Acestea din urmă includ toate deșeurile care nu sunt nici reciclabile, nici biodegradabile: materiale plastice nereciclabile, contaminate (de exemplu, PET-uri cu substanțe chimice și detergenți), produse de igienă personală, scutece, deșeuri textile (haine, încălțăminte). Deșeurile mixte sunt trimise direct la groapa de gunoi, fără a fi sortate, unde se vor descompune în sute de ani.

TEGA S.A., Biroul de Presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.