Bilanţ după un an de mandat
Codrin Munteanu, a declarat că anul pe care la petrecut ca şi prefect nu a fost unul uşor, dar a adus foarte multe satisfacţii profesionale, chiar dacă acestea au venit în detrimentul celor personale.
„În planul satisfacţiilor profesionale, ca prefect, cred că am realizări. Nu vreau să fiu acuzat de lipsă de modestie, dar realizările sunt de apreciat şi cred eu că s-a văzut în acest an, inclusiv din perspectiva massmediei foarte multe prezenţe în presă şi inclusiv materiale, fie pozitive sau neutre, căci nu am remarcat materiale negative“, a declarat Codrin Munteanu.
Acesta a subliniat că reacţiile cetăţenilor simpli sunt, la rândul lor, grăitoare vizavi de implicarea sa. Fostul prefect a ţinut să arate că s-a implicat inclusiv în schimbarea unor aspecte din interiorul Instituţiei Prefectului, considerând că, în calitatea sa de reprezentant
al Guvernului în teritoriu, a readus autoritatea statului în judeţul Covasna, inclusiv prin îndeplinirea atribuţiei de verificare a legalităţii documentelor. „Am recuperat şi nişte minusuri acte nelegale neatacate în perioada 20052008, au fost 70 de acte nelegale identificate. Acolo unde s-a putut şi am fost în termen, am anulat acele acte; acolo unde actele au avut caracter individual şi termenul s-a prescris, nu am mai putut interveni, ele rămânând cu efectele şi consecinţele nelegale”, a explicat Codrin Munteanu.
Fostul prefect a amintit şi de cele două proiecte cu finanţare europeană în valoare de 1,5 milioane de euro, accesate de Prefectura Covasna „ Dezvoltarea Capacităţii Administrative” (PO DCA) şi „Dezvoltarea serviciilor publice în judeţul Covasna”, exprimânduşi speranţa că acestea nu se vor pierde odată cu plecarea sa din funcţia de prefect. Referinduse la relaţia cu serviciile publice deconcentrate, Codrin Munteanu a arătat că şi-a dorit o altfel de relaţie cu acestea, dincolo de şedinţele formale, întrunirea de hârtii şi obţinerea de efecte. „Trăgând linie, în plan profesional, sunt convins că activitatea mea în funcţia de prefect a fost absolut benefică pentru Instituţia Prefectului, pentru beneficiarii serviciilor acesteia şi pentru statul român”, a mai spus Codrin Munteanu, ţinând să le mulţumească, totodată, tuturor celor care i-au fost alături şi l-au sprijinit în ultimul an, cât s-a aflat în funcţia de prefect.
Antal nu vrea „prefect jucător”
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că UDMR a realizat schimbarea prefectului Codrin Munteanu cu Gyorgy Ervin bazându-se pe două criterii: cel al apartenenţei şi participării etnice şi cel al profesionalismului. „În alegerea domnului Gyorgy Ervin ca prefect, evident că apartenenţa etnică a fost un lucru important am spus de multe ori că UDMR vrea prefect maghiar în Covasna. În ceea ce priveşte profesionalismul, eu cred că domnul Gyorgy Ervin este un bun profesionist, iar din punct de vedere al primarului, spun că un bun prefect e acela pe care nu-l simţi că există. Poate sună ciudat, dar prefectul bun e acela care nu vine săptămânal să spună că nu-i place că am pus virgula acolo sau nu-ştiu-cum”, a declarat Antal Arpad, caracterizând relaţia instituţională cu prefectul înlocuit Codrin Munteanu ca fiind una „corectă”. Cu toate acestea, Antal Arpad a mai arătat că „din punct de vedere al administraţiei locale, eu nu am nevoie de un prefect jucător”, subliniind că nu-şi doreşte un prefect „care are prea multe păreri”. În acest sens, Antal Arpad a exemplificat cu contrele pe care le-a avut cu fostul prefect Munteanu în ceea ce priveşte preluarea de către administraţia locală a Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.
„Prefectul jucător e acela care vrea să se bage în treaba administraţiei locale. Eu vreau un prefectarbitru, care să verifice legalitatea actelor, aşa cum scrie în lege”, a mai punctat Antal Arpad.
Monica Rizea