ACTUALITATE 20 mai 2020

508 angajaţi ai Spitalului Judeţean, implicaţi în tratarea bolnavilor COVID-19, vor primi stimulent de risc

de Agerpres | 2511 vizualizări

Peste 500 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, implicaţi în tratarea bolnavilor COVID-19, vor primi stimulentul de risc de 2.500 de lei brut, a declarat managerul instituţiei, Andras Nagy Robert.

El a subliniat că pe listă se regăseşte, potrivit legii, doar personalul medical aflat în legătură cu tratamentul pacienţilor COVID-19, prin urmare, nici el, în calitate de manager şi nici alţi angajaţi, cum ar fi, spre exemplu, portarul, nu vor beneficia de aceşti bani.

„Doar personalul medical este trecut pe listă. Este o legislaţie în acest sens, că înţeleg sau nu înţeleg liderii de sindicat (...) Este o legislaţie la mijloc indiferent ce declară un ministru sau altul. Controalele viitoare nu vor fi pe declaraţii ale miniştrilor făcute în faţa unui spital sau în faţa ministerului (...) Am mai auzit şi eu că sindicatele vor să facă demersuri la diferite foruri decizionale, la guvern, la minister ca să primească şi alţii acest stimulent, dar este exact aceeaşi chestiune, cum este şi cu sporurile (...) Ce e în legislaţie trebuie aplicat. Deci, este o legislaţie la mijloc care e restrictivă. Putem să discutăm dacă e corect sau nu e corect. Şi după părerea mea este că, în forma în care este făcută, nu este corect, ar trebui şi după părerea mea diferenţiat sub mai multe aspecte. Şi am să vă dau doar un exemplu: un angajat care are sporul de 15% primeşte aceeaşi sumă, acelaşi stimulent ca şi valoare cum primeşte şi colegul lui care are 75%. Nu este corect, după părerea mea, nu este echitabil, nu este moral (...) Noi am avut în spital reorganizări în această perioadă de stare de urgenţă, când ne-am pregătit şi am regrupat personal dintr-un loc în altul pentru că era nevoie, au fost astfel de situaţii şi nu mi se pare corect lucrul acesta. Dar, asta e legea. Pe lista pe care am trimis-o la minister sunt 508 persoane care vor primi stimulentul, doar personal medical care era în legătură cu tratamentul pacienţilor COVID-19“, a precizat, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Judeţean.

Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a opinat că acest stimulent ar trebui acordat tuturor persoanelor care lucrează într-un spital COVID-19, cum este cel din Sfântu Gheorghe.

„Ar trebui să ia toată lumea, de la paznic până la manager, care au fost acolo în această perioadă, aşa cum a spus şi ministrul Tătaru când a fost la Sfântu Gheorghe, dar şi cu alte ocazii. Dar pe listă nu sunt nici managerul şi nici portarul (...) Listele s-au făcut pe baza propunerilor şi răspunderii managerilor, care, evident, nu riscă să fie acuzaţi de fraude cu fonduri europene. Părerea mea, corect ar fi să ia toată lumea care a lucrat într-un spital COVID-19“, a declarat Vasile Neagovici.

Potrivit OUG 43/2020, de stimulentul de risc beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Sumele vor fi alocate de la bugetul de stat, urmând să fie recuperate din fonduri europene.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.