ACTUALITATE 2 iunie 2009

500 de covăsneni protestează la Târgu-Mureş

de Covasna Media | 592 vizualizări
Ei vor afişa mesaje în limbile română, maghiară şi engleză prin care cer autonomie şi drepturi pentru maghiari

Cel puţin 500 de persoane din judeţ vor participa în această seară la mitingul de protest împotriva schimbării liderilor maghiari din fruntea deconcentratelor, organizat la Târgu-Mureş, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Potrivit acestuia, la miting vor pleca mai multe autobuze cu cel puţin 500 de participanţi anunţaţi până ieri, la această formă de protest fiind invitaţi să participe şi români.

Ei vor afişa mesaje în limbile română, maghiară şi engleză prin care cer autonomie şi drepturi pentru maghiari

Cel puţin 500 de persoane din judeţ vor participa în această seară la mitingul de protest împotriva schimbării liderilor maghiari din fruntea deconcentratelor, organizat la Târgu-Mureş, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, la miting vor pleca mai multe autobuze cu cel puţin 500 de participanţi anunţaţi până ieri, la această formă de protest fiind invitaţi să participe şi români.

„Cred că sunt şi români care trăiesc în Ţinutul Secuiesc şi care sunt de acord cu doleanţele noastre şi cu demersurile făcute pe plan democratic de a normaliza situaţia anormală creată acum de Guvernul României şi de partidele care sunt acum la guvernare”, a spus Tamas Sandor.

Organizatorii covăsneni ai protestului au creat şi o serie de bannere, afişe sau sigle de diferite dimensiuni şi culori, inclusiv pe fundalul albastru deschis al steagului secuiesc, cu luna şi soarele aurii, în care cer „Autonomie europeană pentru Ţinutul Secuiesc“ – în limbile română, engleză şi maghiară, „Opriţi discriminarea maghiarilor din Secuime!“, „Integrare, nu separare, Autonomie, nu independenţă“, sau în care se alătură numele mai multor zone autonome din Europa, printre care şi Ţinutul Secuiesc.

„La Miercurea Ciuc mii de oameni au strigat că vor autonomie, acest lucru e important şi noi mergem în continuare pe acest drum acum la Târgu-Mureş (...) Aceste plăcuţe vor fi şi în engleză, ne îndreptăm spre PE, e important ca toţi din Europa să ştie exact ce ne dorim noi, şi chiar dacă ziarele din Bucureşti nu scriu despre ce se întâmplă în Secuime, cei de la Bruxelles o să ştie”, a afirmat şi primarul Antal Arpad.

Primarul a reluat ideea că, dincolo de proble mele pe care le cauzează ordonanţa privind demiterea şefilor de deconcentrate, le mulţumeşte totuşi autorităţilor române pentru că în acest fel îi ajută să facă paşi înainte în ceea ce priveşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

„... Şi oamenii simpli acum au simţit că nu avem ce cadouri aştepta noi de la Bucureşti, că Bucureştiul nu face decât să întărească toate instituţiile de control din Secuime şi verificaţi dacă nu mă credeţi pe mine că tot ce înseamnă control, de la Curtea de Conturi, Garda Financiară, Garda de Mediu, Prefectură, toţi sunt români în judeţul acesta. Ceva nu este normal totuşi din acest punct de vedere şi practic eu observ că d-l prefect şi-a pus ca şi ţintă ca noi să devenim nişte animăluţe în grădina zoologică şi ei să ne apere acolo, dar să stăm noi după gratii frumos ca să nu cumva să facem vreo prostie”, a declarat primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad.

UDMR a organizat în urmă cu o săptămână, la Miercurea Ciuc, un miting de protest împotriva demiterii directorilor maghiari de deconcentrate, un altul similar fiind programat şi astăzi la Târgu-Mureş.

Ana Sidon

Teme articol: autonomie protest miting
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Olga, 5 iunie 2009
Ce frumos vorbiti,asta e limba materna a voastra!Sau asa vorbiti si voi dupa 800 grame de chimion!Nu stiu cine seamana mai bine cu cei din Orko?Noi cu prosoapele ne stergem pe fata,nu iesim in citeste integral
Mihai Bratu, 5 iunie 2009
Aladin Arpad asta e un nenorocit!Oameni buni uitati-va ce oamnei au iesit la parda asta gay: 5 iredentisti magyari (gen nazi),o baba nebuna unu care nu are o lama de ras s.a.m.d Au steguri cu Ungaria citeste integral
criss, 4 iunie 2009
Bine ca ati iesit cu prosoapele (rosu,alb,verde) in bat. Strigati in palnie prin parcuri ca dupa vreo 800 grame de chimion. Marsh la munca nu la fotolii de piele, avem nevoie de meseriasi la citeste integral
Zavalita, 3 iunie 2009
Cat ati fost la putere si-i aveati la mana pe partenerii de coalitie v-ati pus oameni peste tot, care stim toti ce etnie aveau.... acum tipati sus si tare ca sunteti discriminati.... Rusine lui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.